V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[A1r]číslo strany tisku[84r]číslo strany rukopisu

V nově rozmnožená knížka kuchařská, v níž se spatřuje, kterak mnohénásobné a rozličné jídla chutné vařiti[a]vařiti] wařjti, smažiti a pécti[b]pécti] pecti se mají a jak všeliké paštiky zadělávati, dorty a jiné rozmanité konfekty připravovati, neméněji rozdílně z cukru věci dělati můžeš.

Všem paním, pannám a milovníkům takového strojení k pohodlnému užívání z německé řeči na česko nyní v nově bedlivě přeložená a vytištěná.

V Praze u Karla Jozefa Jaurnicha 1763.

[A1v]číslo strany tisku[84v]číslo strany rukopisu

I. Hovězí maso vařiti.

Dadouce hovězí maso do vody, nech asi půl hodiny močiti[c]močiti] močjti, pak ho dobře vymej, vezmi ke třem librám[d]librám] Libram hrst soli, a když se počne vařiti[e]vařiti] wařjti, vyšlemůj ho dobře, pak přidej bobku, zázvoru a petržele a nech tři hodiny pořád vařiti[f]vařiti] wařjti, pozorůj však, ať nekypí.

2. Maso v vlaské jíše s zelenými bylinkami.

Vezmouc pěkné mladé maso aneb kůře, dobře vymej, nasol, omoč trochu ve šmolce, pak rozpal co půl vejcete, přepouštěného másla, vlož do něho lžíci mouky, tu usmaž na červeno, potom skráj do toho kus čerstvých slanin a drobet zelené petržele, mladé cibuličky, kousek kapusty, též drobet natí z celeru, to vše s tou usmaženou moukou míchajíce, polivky nalej, přilož pár bobkových[g]bobkových] bowkowých listí[h]listí] Liſti, drobet muškátového květu, zázvoru a pepře, podobně nějakou[i]nějakou] negakau částku dobrého octa přileješ, kaprly přidáš a tak vše spolu vařiti necháš, když bys pak [A2r]číslo strany tisku[85r]číslo strany rukopisuto již vykládati chtěl, vlož do toho ještě kus nového másla, můžeš to s citronovým zoftem zacediti.

3. Dobré jídlo z studené pečeně.

Vezmi buďto skopovou, telecí neb jehněčí pečeni[j]pečeni] Pečenj, nařež z ní tenoučkých řízkův, díl však té pečeně[k]pečeně] Pcčeně skrájej na drobné kostky a tak to spolu rozklaď na mísu, posyp zázvorem, pepřem a tlučeným květem, nalej na to částku[l]částku] čaſtku vinného octa a drobet hovězí polivky a poklopíc[m]poklopíc] poklopic to ještě jednou mísou, postav na ohřívadlo, nech, ať to vře, přidej kus nového másla a častěj to překládej, posledně přilej drobet růžového octa, a posypajíc ještě jednou květem a zázvorem, nes to tak připravené na stůl.

4. Brzliček v sladké jíše.

Vezmouc syrový brzliček, upeč jej, vlož na mísu, nalej na něj čisté polivky a krapet vína, aby to nakyslý bylo, přidej cukru, skoříce a květu a postav na uhlí, nech to vařiti, pak dej do toho kus másla, a jestli to s vínem dost zavostřelý[n]zavostřelý] zawoſtřeli není, tehdy vytlač z citronu zoft do toho, aby to líbě nakyslý bylo.

[A2v]číslo strany tisku
X
avařiti] wařjti
bpécti] pecti
cmočiti] močjti
dlibrám] Libram
evařiti] wařjti
fvařiti] wařjti
gbobkových] bowkowých
hlistí] Liſti
inějakou] negakau
jpečeni] Pečenj
kpečeně] Pcčeně
lčástku] čaſtku
mpoklopíc] poklopic
nzavostřelý] zawoſtřeli
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 25 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).