V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[94v]číslo strany rukopisu

49. Kůře pícti.

Nastrč připravené kůře na rožeň a často, když se peče, pomarančovým zoftem začezůj, aneb vezmi agrastu neb růžovou vodu a tim ho špikůj, prostrkej skořící[ex]skořící] Skořjcy, a když dost pečené bude, nes teplé na stůl.

50. Třeva z husy udělati.

Musíš husu, jenž příliš tlustá není, vzíti, nalej ji asi půl žejdlíka růžového octa do hrdla, mrskej ji živou, dřív však oškubanou, nějakým[ey]nějakým] negakým prutem co nejvíc, pak ji krk zatáhnouce pověs[ez]pověs] powěz a nech ji tak viseti, až stuhne, potom ji načisto ober a nech jí[fa]] gi hlavu, křídla i nohy, jen tu mázdru mezi pazoury vyřež, pak ji vykuchej, dobře vínem neb růžovým octem vymej, nasol a vnitř[fb]vnitř] wnjtř i zevnitř[fc]zevnitř] zewnjtř nakořeň a tak dobře okořeněnou nech přes noc státi, potom ji tak peč, jak obyčejně[fd]obyčejně] obycegně tetřev se peče, což jestli dobře udělati trefíš, každý ji za tetřeva jísti bude.

51. Račí oustrie.

Otevří raky zaživa a vyber z nich[fe]nich] njch, co lepšího jest, okořeň hodně pepřem, osol[ff]osol] aſol, přidej nového másla a tak to klaď do oustriových škořápek, potom na roště peč, ne dlouho však, aby příliš nevysmáhli.

[B4r]číslo strany tisku[95r]číslo strany rukopisu

52. Telecí pečeně.

Nakrájej z syrové telecí kejty řízkův z šíři[fg]šíři] ſſýřj dvouch prstův asi, tenké jako hřbet u nože, pozorůj však, aby to maso nebylo žílkovaté[fh]žílkovaté] zjlkowaté, osol, pak vezmi špeku, šalvěje, petržele, rozmarýny[fi]rozmarýny] Rozmárýny, pepře a to na drobno usekej a tim to maso pomaž tak tlustě jak hřbet nože, pak ho sviň na trubičku, nastrč na tenký rožeň, peč a začasty novým máslem krop neb špikůj, nehrubě to vysuš, jest velmi chutné jídlo. Podobným spůsobem můžeš taky zvěřinu neb hovězí maso pécti[fj]pécti] pecti, pokudž křehké jest.

53. Srnčí neb kamzíková[fk]kamzíková] Kamzykowá pečeně.

Vezmi kejtu, pácůj v octě, až hodně zmodrá a křehká bude, nasol a vyšpikůj[fl]vyšpikůj] wyſſpidůg slaninami dobře, nastrč a peč, a když pečená bude, tehdy vezmi tři neb čtyry dobré jablka, skrájej na drobno, smaž na másle, pak vezmi čtvrt libry mandlův, oloupajíc skrájej[fm]skrájej] ſkrageg je drobně a dej je spolu s rozinkami, malými i velkými, do těch jablek, nalej na to sladkého vína, okořeň dle líbosti, přidaje drobet strouhaného chléba k tomu, pomíchej to, nech vařiti a tim tu kejtu polej.

[B4v]číslo strany tisku
X
exskořící] Skořjcy
eynějakým] negakým
ezpověs] powěz
fa] gi
fbvnitř] wnjtř
fczevnitř] zewnjtř
fdobyčejně] obycegně
fenich] njch
ffosol] aſol
fgšíři] ſſýřj
fhžílkovaté] zjlkowaté
firozmarýny] Rozmárýny
fjpécti] pecti
fkkamzíková] Kamzykowá
flvyšpikůj] wyſſpidůg
fmskrájej] ſkrageg
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 6 měsíci a 4 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).