49. Kůře pícti.
Nastrč připravené kůře na rožeň a často, když se peče, pomarančovým zoftem začezůj, aneb vezmi agrastu neb růžovou vodu a tim ho špikůj, prostrkej skořící[ex]skořící] Skořjcy, a když dost pečené bude, nes teplé na stůl.
50. Třeva z husy udělati.
Musíš husu, jenž příliš tlustá není, vzíti, nalej ji asi půl žejdlíka růžového octa do hrdla, mrskej ji živou, dřív však oškubanou, nějakým[ey]nějakým] negakým prutem co nejvíc, pak ji krk zatáhnouce pověs[ez]pověs] powěz a nech ji tak viseti, až stuhne, potom ji načisto ober a nech jí[fa]jí] gi hlavu, křídla i nohy, jen tu mázdru mezi pazoury vyřež, pak ji vykuchej, dobře vínem neb růžovým octem vymej, nasol a vnitř[fb]vnitř] wnjtř i zevnitř[fc]zevnitř] zewnjtř nakořeň a tak dobře okořeněnou nech přes noc státi, potom ji tak peč, jak obyčejně[fd]obyčejně] obycegně tetřev se peče, což jestli dobře udělati trefíš, každý ji za tetřeva jísti bude.
51. Račí oustrie.
Otevří raky zaživa a vyber z nich[fe]nich] njch, co lepšího jest, okořeň hodně pepřem, osol[ff]osol] aſol, přidej nového másla a tak to klaď do oustriových škořápek, potom na roště peč, ne dlouho však, aby příliš nevysmáhli.
52. Telecí pečeně.
Nakrájej z syrové telecí kejty řízkův z šíři[fg]šíři] ſſýřj dvouch prstův asi, tenké jako hřbet u nože, pozorůj však, aby to maso nebylo žílkovaté[fh]žílkovaté] zjlkowaté, osol, pak vezmi špeku, šalvěje, petržele, rozmarýny[fi]rozmarýny] Rozmárýny, pepře a to na drobno usekej a tim to maso pomaž tak tlustě jak hřbet nože, pak ho sviň na trubičku, nastrč na tenký rožeň, peč a začasty novým máslem krop neb špikůj, nehrubě to vysuš, jest velmi chutné jídlo. Podobným spůsobem můžeš taky zvěřinu neb hovězí maso pécti[fj]pécti] pecti, pokudž křehké jest.
53. Srnčí neb kamzíková[fk]kamzíková] Kamzykowá pečeně.
Vezmi kejtu, pácůj v octě, až hodně zmodrá a křehká bude, nasol a vyšpikůj[fl]vyšpikůj] wyſſpidůg slaninami dobře, nastrč a peč, a když pečená bude, tehdy vezmi tři neb čtyry dobré jablka, skrájej na drobno, smaž na másle, pak vezmi čtvrt libry mandlův, oloupajíc skrájej[fm]skrájej] ſkrageg je drobně a dej je spolu s rozinkami, malými i velkými, do těch jablek, nalej na to sladkého vína, okořeň dle líbosti, přidaje drobet strouhaného chléba k tomu, pomíchej to, nech vařiti a tim tu kejtu polej.