V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[89v]číslo strany rukopisu

22. Kaltoun v pepři[ca]pepři] Pepřj.

Zavař jej a tak uvařený posyp pepřem, pak dej jej na rendlík a vezmi sušené na roště[cb]roště] Roſtě žemličky, nalej na ně vína, nech chvílku státi, až by rozmokly, potom to skrze čistý[cc]čistý] čiſty šat protlač, přidej sekané cibule s špekem, osol a ještě jednou dobře opepři[cd]opepři] opepřj a tim ten kaltoun na rendlíku polej, nech tak chvílku vařiti.

23. Žáby vařiti.

Když žáby[ce]žáby] Žaby vařiti[cf]vařiti] wařjti chceš, tehdy musíš je z kůže ztáhnouti co nejpěknějí jako[cg]jako] gáko zajíce, potom předky od nich[ch]nich] njch odníti a zahoditi, zadky pak dobře přeperouc, v másle smažiti[ci]smažiti] ſmažjti, posledně je tak stroj, jako kuřata obyčejně se strojejí. Což napřed pod 5., 6., 7., 8. zhlídnouti můžeš.

24. Kompes, zelí dělati.

Menších hlávek zelných asi šest vezmouc rozřež na čtyry díly, přistav v hrnci k ohni, nech tak dlouho vařiti[cj]vařiti] wařjti, jako bys dvakrát na tvrdo vejce uvařil, potom slej tu vodu, osol to zelí a okořeň, následovně udělej jíšku, a když na to zelí, hovězí polivky a drobet vinného octa naleješ, tehdy tou jíškou to zapraž a tak to dovař.

[A7r]číslo strany tisku[90r]číslo strany rukopisu

25. Telecí ledvinky takto stroj.

Vezmi pěkné obrostlé ledvinky[ck]ledvinky] Ledwjnky, na drobno je usekej, pak vezmi několik žloutků[cl]žloutků] Zlaůtků, cukru, skoříce, zázvoru, květu a když to v hromadu pěkně usekané bude, tehdy skrájej na tenké topinky bílý mundzemle a těmi usekanými ledvinkami je pomaž hesky tlustě a potom v másle smaž, když dost smažené budou, posyp trizenetem.

26. Prase v sulcu.

Uvař prase ve vodě, přidajíc k němu krájených[cm]krájených] kragených jablek a cibule, tlučeného[cn]tlučeného] tluceného pepře, cukru a medu, a když to dost vařené bude, vylož to prase na mísu a tou omáčkou ho polej a nech tak státi, až vystydne.

27. Kohouta neb slepici jek uvařiti[co]uvařiti] vwařjti máš.

Uvař jej ve vodě, když pak dost měký bude, vyndej jej z vody a dej na mísu, pak vezmi čtvrt libry mandlův, utluč je na drobno, vezmi též utřeného křenu, nalej na to půl žejdlíka smetany, osol a vař to, však nedlouho, tim pak toho kohouta polej a budeš mít[cp]mít] mit dobré jídlo.

[A7v]číslo strany tisku
X
capepři] Pepřj
cbroště] Roſtě
ccčistý] čiſty
cdopepři] opepřj
cežáby] Žaby
cfvařiti] wařjti
cgjako] gáko
chnich] njch
cismažiti] ſmažjti
cjvařiti] wařjti
ckledvinky] Ledwjnky
clžloutků] Zlaůtků
cmkrájených] kragených
cntlučeného] tluceného
couvařiti] vwařjti
cpmít] mit
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 6 měsíci a 4 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).