V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[111r]číslo strany rukopisudortovou s rozpuštěným máslem dobře pomastíš a to těsto do ní[lp]] ni vleješ a tak pécti[lq]pécti] pecti budeš, až pěkně naběhne.

149. Mandlový věnečky.

Oloupej na čisto mandlů, dej je do studené vody, potom je vyndaje, vytři, odvaž jich půl libry a tluč, když pak dobře utlučené budou, vezmi bílek a maličkej kousek dragantu a trochu cukru, míchej to na cejnové míse, až to bude sama pěna, zmíchej to potom s těma mandlema a dělej věnečky.

150. Cukrový kraple.

Udělej z pěkné bílé mouky těsto, přilejíc drobet růžové vody, k tomu musíš hodně cukru dáti a tence vyváleti, na to položiti toho nejčistotnějšího koliandru neb anýzu[lr]anýzu] Anyzu a s kružátkem malý krapličky řezati a v rozpáleném másle smažiti.

151. Preclíky z cukru.

Polovic[ls]Polovic] Polowjc pěkné mouky a polovic[lt]polovic] polowjc cukru vezmouc, drobet růžové vody, rozpusť do toho kus másla, vraž tři žloutky a pak s tim těsto teplé zadělej, pak z toho těsta dělej buď srdíčka[lu]srdíčka] ſrdička, neb preclíčky a v dortové pánvi[lv]pánvi] Pánwj aneb na másle peč.

152.[lw]152.] 172. Jak se celtle dělají.

Rozmíchej šest celých vajec a k tomu [D4v]číslo strany tisku[111v]číslo strany rukopisuještě čtyry žloutky a přidej k tomu libru cukru a libru mouky, míchej to v hromadu celé čtvrt hodiny a vyhnětouce[lx]vyhnětouce] wyhnetauce to drobet, tlač do formiček a peč.

153. Mandlový preclíky[ly]preclíky] Precliky.

Utluč na drobno mandle, přilejíc k nim[lz]nim] njm krapet růžové vody, zadělej to s dobrou smetanou, pak proceď skrze cedník, zmíchej mezi tři bílky a dobře ocukrůj, potom vezmeš pěkné mundzemlové těsto od pekaře a zaděláš ho mezi to, k tomu přidaje hodný[ma]hodný] hodny kus másla, dělej preclíky a v peci je peč.

157. Z rejže dort dělati.

Přeberouc čistotně rejži, ji v dobré smětaně hesky hustě uvař, pak ji v moždýři dobře stluč, vezmi potom tolik mandlů, jako té rejže bylo a utluč je, mezi ní přidáš kus nového másla, též močenou v mléce střídu mundzemlovou a dobrou částku cukru, potom to vše s vejcemi zaděláš tak hustě, jako obyčejně velký mandlový dort se zadělává, a když to tak vše[mb]vše] wſſé spolu dobře utřeš, tehdy to do dortových pánviček vlej a peč.

155. Dobré oplatky pícti.

Čisté vody do pánve vezmouc a dej do ní hodně moc cukru, drž nad ohněm, a [D5r]číslo strany tisku

X
lp] ni
lqpécti] pecti
lranýzu] Anyzu
lsPolovic] Polowjc
ltpolovic] polowjc
lusrdíčka] ſrdička
lvpánvi] Pánwj
lw152.] 172.
lxvyhnětouce] wyhnetauce
lypreclíky] Precliky
lznim] njm
mahodný] hodny
mbvše] wſſé
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 6 měsíci a 4 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).