V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

na[110r]číslo strany rukopisulej na ně vína, okořeň, nastrouhej perníku a cukru a nech dobře vařiti, až by omáčky zhustla, a tak dej na stůl.

143. Fíky smažiti.

Usekej fíky na drobno a nimi[le]nimi] njmi krájené mundzemle pomaž a jednu topinku[lf]topinku] Topjnku na druhou klaď, protáhni[lg]protáhni] protáhnj skrze řídké těsto a tak to smaž.

144. Mandle smažiti.

Utluč mandlů, fíků, rozinek, perníku, přidej drobet mouky, cukru, pepře, medu a zmíchej to vše v hromadu, potři tim oplatek, druhým ten potřený přiklop, protáhni[lh]protáhni] protáhnj skrze řídké těsto a tak to smaž.

145. Štiky smažiti z pozustalých pečeň, zvěřin, masa neb kuřat.

Vezmouce takový zbytky vařený neb pečený, usekej na drobno, vraž několik vajec do mísy, usekej petržele a zmíchej pak ty zesekané zbytky, tak tu sekanou petržel mezi ty vejce, okořeň, osol a temperůj, aby to ani hrubě husté ani řidké nebylo, vařeným medem a vínem, strouhaným perníkem a tak se to v hromadě držeti bude, smaž na másle, a když na mí[D3v]číslo strany tisku[110v]číslo strany rukopisusu dáš, posyp cukrem, můžeš tim taky nadívati, můžeš taky z toho klobásy neb jitrnice[li]jitrnice] Gitrnjce dělati a dobré budou.

146. Karpefy dělati.

Strouhaný perník rozdělej medem, přidej cukru, udělej z toho husté těsto s vodou, rozválíce[lj]rozválíce] rozwálice naděj je jeptišskými koblížkami[lk]koblížkami] Kobližkami a tak to smaž anebo v peci peč.

147.[ll]147.] 137. Preclíky[lm]Preclíky] Precljký z cukru.

Roztluč čerstvých pár vajiček, dej k nim[ln]nim] njm nového másla, cukru a drobet růžové vody, zmíchej to vše dobře v hromadu, dej to na pánev a nech, ať to jen jednou vře, pak to zadělej s pšeničnou moukou na těsto, z toho těsta dělej preclíčky[lo]preclíčky] Precličky a peč v koláčkové pecy, a když dost budou, dej na mísu a posyp cukrem.

148. Mandlový velký dort.

Připravíš co nejčistotnějí a nejdrobnějí utlučené a vodou růžovou zalívané mandle, okolo jedný aneb půl druhý libry, mezi ně dáš jako vejce kus nového másla, potom to dej na mísu a vraž do toho čtyry vejce a přes to ještě čtyry žloutky a dobře to ocukrůj, ano tak hodinu celou dobře míchej, potom pánev [D4r]číslo strany tisku

X
lenimi] njmi
lftopinku] Topjnku
lgprotáhni] protáhnj
lhprotáhni] protáhnj
lijitrnice] Gitrnjce
ljrozválíce] rozwálice
lkkoblížkami] Kobližkami
ll147.] 137.
lmPreclíky] Precljký
lnnim] njm
lopreclíčky] Precličky
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 20 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).