dortovou s rozpuštěným máslem dobře pomastíš a to těsto do ní vleješ a tak pécti budeš, až pěkně naběhne.
149. Mandlový věnečky.
Oloupej na čisto mandlů, dej je do studené vody, potom je vyndaje, vytři, odvaž jich půl libry a tluč, když pak dobře utlučené budou, vezmi bílek a maličkej kousek dragantu a trochu cukru, míchej to na cejnové míse, až to bude sama pěna, zmíchej to potom s těma mandlema a dělej věnečky.
150. Cukrový kraple.
Udělej z pěkné bílé mouky těsto, přilejíc drobet růžové vody, k tomu musíš hodně cukru dáti a tence vyváleti, na to položiti toho nejčistotnějšího koliandru neb anýzu a s kružátkem malý krapličky řezati a v rozpáleném másle smažiti.
151. Preclíky z cukru.
Polovic pěkné mouky a polovic cukru vezmouc, drobet růžové vody, rozpusť do toho kus másla, vraž tři žloutky a pak s tim těsto teplé zadělej, pak z toho těsta dělej buď srdíčka, neb preclíčky a v dortové pánvi aneb na másle peč.
152. Jak se celtle dělají.
Rozmíchej šest celých vajec a k tomu ještě čtyry žloutky a přidej k tomu libru cukru a libru mouky, míchej to v hromadu celé čtvrt hodiny a vyhnětouce to drobet, tlač do formiček a peč.
153. Mandlový preclíky.
Utluč na drobno mandle, přilejíc k nim krapet růžové vody, zadělej to s dobrou smetanou, pak proceď skrze cedník, zmíchej mezi tři bílky a dobře ocukrůj, potom vezmeš pěkné mundzemlové těsto od pekaře a zaděláš ho mezi to, k tomu přidaje hodný kus másla, dělej preclíky a v peci je peč.
157. Z rejže dort dělati.
Přeberouc čistotně rejži, ji v dobré smětaně hesky hustě uvař, pak ji v moždýři dobře stluč, vezmi potom tolik mandlů, jako té rejže bylo a utluč je, mezi ní přidáš kus nového másla, též močenou v mléce střídu mundzemlovou a dobrou částku cukru, potom to vše s vejcemi zaděláš tak hustě, jako obyčejně velký mandlový dort se zadělává, a když to tak vše spolu dobře utřeš, tehdy to do dortových pánviček vlej a peč.
155. Dobré oplatky pícti.
Čisté vody do pánve vezmouc a dej do ní hodně moc cukru, drž nad ohněm, a