dá[113v]číslo strany rukopisuvej na voplatky, rozklaď u kamen na řešeto a nech několik dní[mz]dní] dni schnouti, budou pěkný bílý.
165. Velmi zdravá a silná polivka pro nemocného.
Uřezajíc již na čisto opucovanému kapounovi, kuřeti neb kohoutovi krk a pazoury, vymej ostatek vínem a rozsekej na kusy, vař je, až hodně změknou, když pak to dost měké bude, utluč to v moždýři, nalej na to zase tý[na]tý] ty polivky, v které se to vařilo, míchej tim hodně, potom skrze čistý šat proceď a dobře vytlač, aby všecka síla z toho vařeného kuřete neb kapouna se vytlačila, okořeň to potom květem, skořicí[nb]skořicí] Skořicy a tak k budoucí potřebě tu polivku strojiti[nc]strojiti] ſtrogjti chceš, tehdy vezmi té schované kapounové polivky 5 nebo 6 lžic, vraž jedno vajičko a dobře skverlůj, nech drobet zvařiti, tak každý ráno a v poledne nemocnému dávej, můžeš pod ní pár kouskův žemliček nakrájeti.
166. Mandlový perníčky.
Půl libry mandlů[nd]mandlů] Mandlu a cukru 22 lotů[ne]lotů] Lotu vezmouc, utluč, v hromadu zmíchej, přidej k tomu 4 žloutky, 5 zpěněných bílků, též na drobno skrájené citronové kůry, půl lotu drobně stlučené skořice, půl libry té nejpěknější mouky, to všecko vařečkou na pánvi dobře v hromadu zmíchej, i potom to těsto drobet rozválejíc, do formiček tlač a na oplatky rozkládej, pak v pánvi peč.
167. Dort dělati.
Vezmouc půl[nf]půl] pul libry nového másla, šest žloutkův, jeden bílek dobře zpěněný, tři lžíce vína, dej to do pěkné bílé mouky, vyválej trochu, chceš-li sladký míti, přidej cukru, trochu osol, rozválej na plech, peč v pánvi, a když se upeče, dej zadělávané věci na něj, posyp cukrem a bude dobrý.
168. Obzvláštně dobrý koláče.
Vezmi čtvrt[ng]čtvrt] čtwřt žejdlíka žloutků od nových vajec, čtvrt žejdlíka dobré smetany, čtvrt žejdlíka kvasnic, zmíchej to vše v hromadu, dej na velkou hlíněnou mísu a dej do toho půldruhé[nh]půldruhé] půldruhe libry nového másla, potom umyjíc sobě pěkně ruce, dobře to rukami vymíchej a pěknou moukou zasejpej, potom nadělej malých koláčků[ni]koláčků] koláčku a poklaď je loupanými mandly, řeckým vínem a rozinkami, peč v dortové pánvi, a když pečené budou, posyp cukrem.
169. Paštiku dělati.
Zadělej mastné neb sprosté těsto, co nejřemenitěj můžeš, a rozválej ho prstu ztlouští, vytlač do paštikové formy, tim potom paštiku okrášli, do níž[nj]níž] niž můžeš zadělati, jakž následuje[nk]následuje] naſleduge: usekej zvěřinu aneb ryby, kapouny neb slepice, okořeň zázvorem, pepřem, šafránem a skořicí[nl]skořicí] Skořicy a to vše do paštiky vlož, zalej vínem, posyp hodně kapary, osol a tak nech pécti[nm]pécti] pecti.