V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[106r]číslo strany rukopisusmaž, a když[jr]když] kdy ho tak hesky vosmažíš, vyjmi ho a usmažíce strouhaného chléba na másle až do červena, nalej na něj[js]něj] trochu vína a krapet octa a drobet petrželné vody, vlož toho kapra do toho, přidej květu, hřebíčku, kus másla, pak to spolu vař a potom na mísu ho vylož, nakrájej na něj citronů na koláčky.

120. Štiku pécti[jt]pécti] pecti.

Vezmouce štiku, sejmi z ní šlupiny, vykuchej, nasol a posyp ji vnitř zázvorem, pepřem, hřebíčkem a když ji na rošti[ju]rošti] Roſſtj pícti budeš, začastý ji novým máslem špikůj, a když již dost pečená bude, tehdy vezmi z pomaranče zoft, kus nového másla, drobet pepře, květu, hřebičku a to spolu rozpálíce[jv]rozpálíce] rozpálice, tim tu štiku[jw]štiku] Sſtjku polej.

121. Májový svítek.

Vezmouc májových všelikých zdravých bylin, usekej takové na drobno, k tomu přidej fíků, rozkrájej je drobně, též rozinek malých, velkých, vyndej jadýrka[jx]jadýrka] Gadyrka a to všechno vsyp do těch zesekaných bylin, vraž do toho některé vejce, osol, pozorůj však, aby to aniž příliš řidké, aniž husté nebylo, dej to vše na rendlík, postav na uhlí, dadouc dřív na rendlík hodný kus másla a tak to smaž a [C7v]číslo strany tisku[106v]číslo strany rukopisuobracůj s tim, aby na obouch stranách to pěkně přistírané bylo.

122. Hrušky podle regule.

Oloupajíc hrušky, skrájej podlouze, jako mřeně vyhlížejí, nech je ve víně močiti, pak je obalůj v pšeničné mouce a posledně smaž.

123. Vaječný sejr.

Vezmi smetanu a vejce a hodně to tluč, osol, ožluť to šafránem, přilej drobet vinného octa aneb vína, pak uvař hrnec vody a do té vařící vody pověs hrnec s tou smetanou a s těmi vejci na takový spůsob, aby do toho voda netekla, a nech to tak pořád vařiti, tak se z toho udělá jako tvaroch, potom to vsyp do sejtka, a když to osákne, dávej do formiček, jak to míti chceš, tehdy to bude jako májové máslo.

124. Litý vdolečky.

Vezmouc osm lžíc pěkné mouky, čtyry lžíce tlučeného cukru, čtyry vejce, čtvrt libry na drobno stlučených mandlův, zadělej to růžovou vodou a dobrou smetanou a tak na horký plech lej a na uhlí peč.

125. Sprickychle dělati.

Nalej dobrého mléka půl žejdlíka do pánve, nech, ať vře a když vřít bude, dej [C8r]číslo strany tisku

X
jrkdyž] kdy
jsněj]
jtpécti] pecti
jurošti] Roſſtj
jvrozpálíce] rozpálice
jwštiku] Sſtjku
jxjadýrka] Gadyrka
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 25 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).