V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[109r]číslo strany rukopisumíchej tim dobře, nezadělej hrubě hustě, okořeň pepřem, přidej cukru, aby to dobře sladké bylo, a tak na rozpálenou formu potírej, pak na trubky svinůj.

136. Kapra strojiti.

Ostrouhaje rozřež na kusy, nasol a okořeň ty kusy vnitř i zevnitř zázvorem, pepřem a hřebičkem, vlož tak na rendlík, přidej žejdlík dobrého vína a hodný kus nového másla a půl žejdlíka octa, podhrň hodně uhlí pod to, aby se to vařilo, až dost bude, tak můžeš taky kapra v celosti vařiti.

137. Celé pečené jablka.

Vyprázníce[ko]Vyprázníce] Wypráznice jablka tak, aby jen tenká šlupina v celosti zůstala, naděj je zase s rozinkama, s cibeby a trizenetem, k tomu usekáš čtyry jablka a s jedným vejcetem a drobet teplého vína s cukrem, a když pak tim ty jablka naděješ, zavří je zase tim, cožs prve z nich zřízl, a tak na rendlíčku[kp]rendlíčku] Rendličku temfůj.

138. Štika v žluté jíše.

Ostrouhajíce[kq]Ostrouhajíce] Oſtrauhagice ji, uvař v octě a ve víně, potom té omáčky polovic[kr]polovic] polowjc slej a nalej zase na ní vína a octa, přidej skrájených limonkův, okořeň zázvorem, pepřem a kardemumlemi, též květem a cukrem.

[D2v]číslo strany tisku[109v]číslo strany rukopisu

139. Ouhoře vařiti[ks]vařiti] wářiti.

Ztáhni[kt]Ztáhni] Ztáhnj ouhoře, vyber z něho žílky, zřež na špalíčky[ku]špalíčky] ſſpaličky, hlavu a ocas zahoď, vlož do pánve a nalej na něj vody, osol dobře, vař, potom tu vodu z něho slej a nalej půl žejdlíka vína, čtvrt žejdlíka[kv]žejdlíka] žeýdljka malvazinu, přidej cukru, květu, pepře a šafránu a nech zase vařiti.

140. Kapra v rozmarynové jíše uvařiti.

Ostrouhej kapra, uvař jej v octě na polovic[kw]polovic] polowjc a rozkrájíce na drobno rozmarynu, dej na tu rybu, dřív ale z ní ten ocet slej, zaškvař hodně máslem, okořeň pepřem, zázvorem a nalej drobet vína a nech vařiti.

141. Ouhoře pécti[kx]pécti] pecti.

Ztáhni[ky]Ztáhni] Ztahnj ouhoře, rozsekej na špalíčky[kz]špalíčky] Sſpaličky, vymej dobře, pak nasol, okořeň zázvorem a pepřem a hodně ho tim kořením a solí[la]solí] Soly natři[lb]natři] natřj, vezmi šalvěje, vyšpikuj ty kusy hodně s ní, potom peč na roště a citronem zacezůj.

142. Kupen neb líhani[lc]líhani] Ljhanj uvařiti.

Vykuchajíc je, dobře vymej, nasolíc[ld]nasolíc] naſolic je vnitř i zevnitř, nech tak nasolené chvíli ležeti, pak vlož do rybního kotla, na[D3r]číslo strany tisku[110r]číslo strany rukopisulej

X
koVyprázníce] Wypráznice
kprendlíčku] Rendličku
kqOstrouhajíce] Oſtrauhagice
krpolovic] polowjc
ksvařiti] wářiti
ktZtáhni] Ztáhnj
kušpalíčky] ſſpaličky
kvžejdlíka] žeýdljka
kwpolovic] polowjc
kxpécti] pecti
kyZtáhni] Ztahnj
kzšpalíčky] Sſpaličky
lasolí] Soly
lbnatři] natřj
lclíhani] Ljhanj
ldnasolíc] naſolic
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 25 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).