V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[112v]číslo strany rukopisu

158. Dobrý perníčky.

Libru cukru, libru pěkné mouky, šest celých vajéc, přes to čtyry žloutky vezma, udělej z toho těsto, přidej rozličného koření, citronových[mh]citronových] Cytrowých kůr, vyválej to spolu dobře a na formu klaď, pak na papíru peč.

159. Dort ze žloutků[mi]žloutků] Žlautku.

Oloupej hrst[mj]hrst] host mandlů[mk]mandlů] Mandlu, stluč je dobře v moždýři, vezmi potom čtyry vařené žloutky s těmi mandly, přidaje hodně cukru, dobře utří.

160. Broskve zadělati.

Spař zelené broskve, v nichž[ml]nichž] ni ještě pecek není, v prudkým louhu, tak tu šedivou šlupinu z nich oloupej, v čisté vodě je zase pěkně omej a rozkrájíce je v půli, na řešetě usuš, následovně v lejtrovým cukru dobře zvař a do sklenice vlej.

161. Zelený švestky zadělati.

Zelený švestky ve vodě obvaříce, dej je do lentrovaného cukru, hodně zase zvař, potom je vezmouc, do sklenice slož, ten cukr ještě jednou zvař, aby zhustl, pak na ty švestky nalej, a kdyby zříd, zase ho slej, když jej zvaříš, nalej ho zase na ty švestky.

162. Cvípach pécti[mm]pécti] pecti.

Stluč čtyry nové vajička do hrnku, přidej k nim dvě lžíce kvasnic, půl žejdlíka dobrého mléka, dobře to v hromadu skloktej, potom vezmi půl libry tlučeného, skrze husté sejtko prositého cukru, libru pěkné mouky, hrst [D6r]číslo strany tisku

X
mhcitronových] Cytrowých
mižloutků] Žlautku
mjhrst] host
mkmandlů] Mandlu
mlnichž] ni
mmpécti] pecti
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 25 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).