V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[108r]číslo strany rukopisu

129. Křivý šlejšky.

Vezmi bílků z několik vajec dlé potřeby, přimíchej mezi ně cukru a tim tak zadělej pěknou bílou pšeniční mouku, přilejíc drobet růžové vody, pak drobet vyhněť, nadělej z toho těsta asi co prst dlouhých šišek a nakřiv je, pak je smaž a tak usmažené na mísu dadouc, posyp hodně cukrem.

130. Ryby, jenž vejnoky slují, jak se vařiti mají.

Spař je v vřelé vodě, pak zřízni jim hlavy, tak budeš mocti žilky z nich vytahati, vzlášt z ocasu, a když ty hlavy tak uřezané a žílky vytáhané budou, tehdy vymej je v teplé vodě co nejpěkněj, tak uvař je na pánvi[ki]pánvi] Pánwj jen z vody a nech, ať hesky dlouho vřou, osol, však ne mnoho, aby nezhoužvovatěly, musíš je déleji vařiti nežli kapra, pak je rozklaď na talíř a posyp zázvorem.

131. Struhy vařiti.

Struhy se vařejí ve vodě a v dobrém octě, přikryté však šátkem[kj]šátkem] Sſatek, aby pára ven nešla, a tak pěkné modré budou.

132. Ševce neb líny vařiti.

Vykuchej je, pak vezmi vroucí vo[D1v]číslo strany tisku[108v]číslo strany rukopisudu a dobře je vyšmelůj, ostrouhej je a tak opucované rozřež jako kapra a v vodě na polovici uvař, potom z nich tu vodu slej a nalej vína, nech vařiti, přidej drobet jíšky, tak omáčka drobet zhustne, přisyp cukru, omasť novým máslem, osol a okořeň a tak budou dobré. Podobným spůsobem taky ouhoře vař.

133. Vokouny vařiti.

Vymyjíce je dobře, nasol, smaž, pak usmaž na másle strouhaného bílého chléba, přilej malvazy a cukru, okořeň, nech to spolu vařiti a tim ty smažené vokouny polej a nes na stůl.

134. Kdoule smažiti.

Oloupajíc je, rozřež na tří, vyndej z nich[kk]nich] njch jádra[kl]jádra] Gadra, vlož je do vřelého másla, aby nebylo příliš rozpálené[km]rozpálené] rrozpálené, a nech za dobrou hodinu tak na tichém[kn]tichém] tjchém uhlí státi, až změknou, potom vezmi těsto, jenž s vínem a cukrem zadělané jest, a protáhni ty na másle vařené kdoule skrz to těsto a zase na másle smaž, pozorůj však, aby těsto na nich zůstalo a pěkně žlutě se usmažilo, dadouc je tak usmažené na mísu, posyp hodně s cukrem.

135. Holipy dělati.

Zadělej pěknou mouku studenou vodou, [D2r]číslo strany tisku

X
kipánvi] Pánwj
kjšátkem] Sſatek
kknich] njch
kljádra] Gadra
kmrozpálené] rrozpálené
kntichém] tjchém
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 24 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).