167. Dort dělati.
Vezmouc půl[nf]půl] pul libry nového másla, šest žloutkův, jeden bílek dobře zpěněný, tři lžíce vína, dej to do pěkné bílé mouky, vyválej trochu, chceš-li sladký míti, přidej cukru, trochu osol, rozválej na plech, peč v pánvi, a když se upeče, dej zadělávané věci na něj, posyp cukrem a bude dobrý.
168. Obzvláštně dobrý koláče.
Vezmi čtvrt[ng]čtvrt] čtwřt žejdlíka žloutků od nových vajec, čtvrt žejdlíka dobré smetany, čtvrt žejdlíka kvasnic, zmíchej to vše v hromadu, dej na velkou hlíněnou mísu a dej do toho půldruhé[nh]půldruhé] půldruhe libry nového másla, potom umyjíc sobě pěkně ruce, dobře to rukami vymíchej a pěknou moukou zasejpej, potom nadělej malých koláčků[ni]koláčků] koláčku a poklaď je loupanými mandly, řeckým vínem a rozinkami, peč v dortové pánvi, a když pečené budou, posyp cukrem.
169. Paštiku dělati.
Zadělej mastné neb sprosté těsto, co nejřemenitěj můžeš, a rozválej ho prstu ztlouští, vytlač do paštikové formy, tim potom paštiku okrášli, do níž[nj]níž] niž můžeš zadělati, jakž následuje[nk]následuje] naſleduge: usekej zvěřinu aneb ryby, kapouny neb slepice, okořeň zázvorem, pepřem, šafránem a skořicí[nl]skořicí] Skořicy a to vše do paštiky vlož, zalej vínem, posyp hodně kapary, osol a tak nech pécti[nm]pécti] pecti.