65. Maso v sulcu.
Uvař telecí maso s telecími nožičkami, vlož to vařené do mísy, vezmi vinný ocet, zázvor, pepř, šafrán, květ, cukr, skoříci, zvař to spolu, přidej taky mezi to díl té polívky, v níž se ty nožičky a maso vařilo, potom dej to maso na mísu a tim ho polej, posyp rozinkami, velkými i malými, též loupanými madly a nech tak státi, až stydne.
66. Nadívané klobásy.
Usekej na drobno špek, slepičí játříčka a přidej strouhaných vaječníkův, vezmi potom velké i malé rozinky, pepř, zázvor, hřebiček, šafrán, kordomumlein a květu, zmíchej to ve směs, zadělej smetanou, pak vezmi střívko a tim ho naděj, zešpejlůj z obouch stran a smaž na másle.
67. Štockfiš pícti.
Vezmi kus máčenýho štockfiše a vymej vnitř i zevnitř dobře, osol a polož ho na pečomřížku neb do drátu, špikůj začasty vřelým novým máslem a peč, a když dost pečený bude, vyndej ho z toho drátu a dej na mísu, vezmi vřelé máslo, s nímž jej prv mastil a špikoval a zaškvař dobrý díl mouky v něm, opepř a polej ním ten štockfiš, jest dobré jídlo.
68. Cibeby smažiti.
Nech ve víně cibeby dobře vymočiti, až hodně nabopnějí, potom s tim vínem zadělej mouku jako k repunclím a ty cibeby v tom těstě obalůj, však aby ty cibeby mokré byly, jináč by se jich těsto nedrželo, a tak je smaž.
69. Višňovou polivku.
Uvař višně, vyndaje z nich pecky, rozetří je, nalej na ně vína, přidej medu a cukru, nech vařiti, proceď to potom skrz čistý šat a tak nalej na žemličkové topinky a posyp trizenetem.
70. Polivka z vovsa.
Lžíci mouky ovesné upražíce na másle, nalej na ní hovězí polivky a proceď, nasuš bílých topinek, na ně tu polívku vlej, přilejíc krapet octa a nes na stůl.
71. Jiná dobrá polivka.
Telecí plíce na drobno usekaje, nalej na ně vína a přidej cukru, nech vařiti, proceď to potom skrze čistý šat, okořeň květem a zázvorem, nech drobet vříti, pak nalej na žemličkové topinky a posyp trizenetem.
72. Polivka pro nemocné.
Vezmi čtyry neb pět žloutkův, zkloktej