V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

něho senftu a vína, jednoho tolik jako druhého, okořeň pepřem, přidej cukru a drobátko osol, nech to tak spolu vařiti a začasty tim míchej, tak to bude přičernalý, koštůj, zdaž to dost slané jest, pak s tim pečení polej.

47. Mladé zajíčky nadívané a celé pécti.

Vykuchajíc je (pozorůj, bys jim tůzě břícha nerozřezal), osol vnitř i zevnitř, dřív ale dobře vymej vinným octem, od čeho křehčejší budou, vezmi velké rozinky, z nichž jádýrka vyndej, loupané mandle, rozřež je na čtyry díly, přidej malých rozinek, totiž jednoho tolik druhého, a tim zajíčky naděj a peč.

48. Telecí játříčka pécti.

Zvař játra, osol je, a když dost vařené budou, usekej na drobno, pak dej je do nějaké mísy, vraž do nich několik vajec, zaškvař máslem a hodně tim míchej, aneb vezmi špek a zesekej jej s tim, okořeň zázvorem, květem, hřebičkem, přidej rozinek malých i velkých, nemusí to aniž příliš řídké aniž husté býti, dej to do nějakého čistotného měchýře neb mázdry, zaší to, pak na rošti peč.

49. Kůře pícti.

Nastrč připravené kůře na rožeň a často, když se peče, pomarančovým zoftem začezůj, aneb vezmi agrastu neb růžovou vodu a tim ho špikůj, prostrkej skořící, a když dost pečené bude, nes teplé na stůl.

50. Třeva z husy udělati.

Musíš husu, jenž příliš tlustá není, vzíti, nalej ji asi půl žejdlíka růžového octa do hrdla, mrskej ji živou, dřív však oškubanou, nějakým prutem co nejvíc, pak ji krk zatáhnouce pověs a nech ji tak viseti, až stuhne, potom ji načisto ober a nech jí hlavu, křídla i nohy, jen tu mázdru mezi pazoury vyřež, pak ji vykuchej, dobře vínem neb růžovým octem vymej, nasol a vnitř i zevnitř nakořeň a tak dobře okořeněnou nech přes noc státi, potom ji tak peč, jak obyčejně tetřev se peče, což jestli dobře udělati trefíš, každý ji za tetřeva jísti bude.

51. Račí oustrie.

Otevří raky zaživa a vyber z nich, co lepšího jest, okořeň hodně pepřem, osol, přidej nového másla a tak to klaď do oustriových škořápek, potom na roště peč, ne dlouho však, aby příliš nevysmáhli.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 10 měsíci a 27 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).