V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[97r]číslo strany rukopisu

65. Maso v sulcu.

Uvař telecí maso s telecími nožičkami, vlož to vařené do mísy, vezmi vinný ocet, zázvor[gn]zázvor] Zazwor, pepř, šafrán, květ, cukr, skoříci, zvař to spolu, přidej taky mezi to díl té polívky, v níž[go]níž] niž se ty nožičky a maso vařilo, potom dej to maso na mísu a tim ho polej, posyp rozinkami, velkými i malými, též loupanými madly a nech tak státi, až stydne.

66. Nadívané[gp]Nadívané] Nadjwane klobásy[gq]klobásy] Klobaſy.

Usekej na drobno špek, slepičí[gr]slepičí] ſlepjcj játříčka[gs]játříčka] Gatřička a přidej strouhaných vaječníkův, vezmi potom velké i malé rozinky, pepř, zázvor, hřebiček, šafrán, kordomumlein a květu, zmíchej to ve směs, zadělej smetanou, pak vezmi střívko a tim ho naděj, zešpejlůj z obouch stran a smaž na másle.

67. Štockfiš[gt]Štockfiš] Sſtowckfiſs pícti.

Vezmi kus máčenýho štockfiše[gu]štockfiše] Stockfiše a vymej vnitř[gv]vnitř] wnjtř i zevnitř[gw]zevnitř] zewnjtř dobře, osol a polož ho na pečomřížku neb do drátu, špikůj začasty vřelým novým máslem a peč, a když dost pečený bude, vyndej ho z toho drátu a dej na mísu, vezmi vřelé máslo, s nímž jej prv mastil a špikoval a zaškvař dobrý díl mouky v něm, opepř a polej ním ten štockfiš, jest dobré jídlo.

[B6v]číslo strany tisku[97v]číslo strany rukopisu

68. Cibeby smažiti.

Nech ve víně cibeby dobře vymočiti[gx]vymočiti] wymočjti, až hodně nabopnějí, potom s tim vínem zadělej mouku jako k repunclím a ty cibeby v tom těstě obalůj, však aby ty cibeby mokré byly, jináč by se jich[gy]jich] gjch těsto nedrželo, a tak je smaž.

69. Višňovou polivku.

Uvař višně, vyndaje z nich[gz]nich] njch pecky, rozetří je, nalej na ně vína, přidej medu a cukru, nech vařiti, proceď to potom skrz čistý šat a tak nalej na žemličkové topinky a posyp trizenetem.

70. Polivka z vovsa.

Lžíci mouky ovesné upražíce na másle, nalej na ní hovězí polivky a proceď, nasuš bílých topinek, na ně tu polívku vlej, přilejíc krapet octa a nes na stůl.

71. Jiná dobrá polivka.

Telecí[ha]Telecí] Telecy plíce na drobno usekaje, nalej na ně vína a přidej cukru, nech vařiti, proceď to potom skrze čistý šat, okořeň květem a zázvorem, nech drobet vříti, pak nalej na žemličkové[hb]žemličkové] Žemličkowe topinky[hc]topinky] Topjnky a posyp trizenetem.

72. Polivka pro nemocné.

Vezmi čtyry neb pět žloutkův, zklok[B7r]číslo strany tisku[98r]číslo strany rukopisutej

X
gnzázvor] Zazwor
goníž] niž
gpNadívané] Nadjwane
gqklobásy] Klobaſy
grslepičí] ſlepjcj
gsjátříčka] Gatřička
gtŠtockfiš] Sſtowckfiſs
guštockfiše] Stockfiše
gvvnitř] wnjtř
gwzevnitř] zewnjtř
gxvymočiti] wymočjti
gyjich] gjch
gznich] njch
haTelecí] Telecy
hbžemličkové] Žemličkowe
hctopinky] Topjnky
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 25 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).