V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

nastrč a peč, a když dost bude, udělej omáčku přičernalou s pepřem, aby nebyla kyselá, a s ní kejtu polej.

59. Mozečky pécti.

Uvař telecí mozečky, pak usekej, okořeň zázvorem, skořící a šafránem, přidej rozinek, jak mnoho chceš, vraž k tomu jedno neb dvě vejce, tim pomaž mundzemlové topinky a ty topinky smaž.

60. Prasátko pécti.

Nastrč opucované a nasolené prase na rožeň a zlam mu hřbet, aby hrbatě neleželo, pomazůj ho špekem a peč zpovolna, chceš-li, můžeš jej taky pívem míšeným s máslem potírati, a když se dopíkati bude, to jest, když mu oči vylezou, z čerstva obracej, aby křehkou kůžičku dostalo a sundavej ho z rožnu, foukni mu do zadku a nes ho na stůl.

61. Volový mozek.

Vezmi volového mozku, sejma z něho žílky, nalej na něj hovězí polívky, nech tak dlouho vařiti jako natvrdo vejce, pak smaž na másle, potom dej ten mozek zase do hrníčku a nalej na něj hovězí polívky, přidej nového másla, osol a okořeň zázvorem a květem, nech to tak spolu vařiti.

62. Temfovaná srnčí kejta.

Vyšpikůj ji dobře slaninami, upeč, pak vezmi dvě jablka, skrájej na drobno, usmaž na másle, přilí sladkého vína a strouhaného perníku, zmíchej to a okořeň, vezmi potomě mandlův, rozinek malých a nech to spolu vařiti, přidej trizenetu a tak tu kejtu polejíc, nech na ohni smáhnouti tak dlouho, jak se ti zdá.

63. Skopové maso zadělati.

Skopové maso uvaříce, rozkrájej ho na tenké topinky, peč jej na roště, posejpej ho strouhanou žemličkou a kmínem, obracůj a špikůj novým máslem, a když dost pečené bude, rozklaď na mísu, potom vezmi hovězí polivky, drobet žemlové a na másle pražené mouky, jalovcového octa, nového másla, pepře a drobet hustší nežli řídší bylo a tim to maso polej.

64. Zadrobenína z telecího masa.

Nakrájej pečeného telecího masa, co nejtenčejí, asi dvouch prstův z šíři, pak vezmi špeku a petržele, smaž, osol a okořeň zázvorem a pepřem, pomaž tim to telecí maso, aby to pomazané vnitř přišlo, nastrč na tenký rožeň a peč, a když dost pečené bude, dej na mísu a zaškvař máslem.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 10 měsíci a 27 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).