V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

52. Telecí pečeně.

Nakrájej z syrové telecí kejty řízkův z šíři dvouch prstův asi, tenké jako hřbet u nože, pozorůj však, aby to maso nebylo žílkovaté, osol, pak vezmi špeku, šalvěje, petržele, rozmarýny, pepře a to na drobno usekej a tim to maso pomaž tak tlustě jak hřbet nože, pak ho sviň na trubičku, nastrč na tenký rožeň, peč a začasty novým máslem krop neb špikůj, nehrubě to vysuš, jest velmi chutné jídlo. Podobným spůsobem můžeš taky zvěřinu neb hovězí maso pécti, pokudž křehké jest.

53. Srnčí neb kamzíková pečeně.

Vezmi kejtu, pácůj v octě, až hodně zmodrá a křehká bude, nasol a vyšpikůj slaninami dobře, nastrč a peč, a když pečená bude, tehdy vezmi tři neb čtyry dobré jablka, skrájej na drobno, smaž na másle, pak vezmi čtvrt libry mandlův, oloupajíc skrájej je drobně a dej je spolu s rozinkami, malými i velkými, do těch jablek, nalej na to sladkého vína, okořeň dle líbosti, přidaje drobet strouhaného chléba k tomu, pomíchej to, nech vařiti a tim tu kejtu polej.

54. Ptáky v zoftě pécti.

Vezmouc drobet špeku, skrájej jej na kostky, rozpusť ho a škvarky z něho pryč vem a ním ty ptáky špikuj.

55. Pácovaná pečeně.

Utluč jalovec a polní kmín, nalej na to octa s solí a v tom den a noc pácůj pečeni, jakou chceš, pak ji peč, a když dost pečená bude, polej ji hovězí polivkou a posyp ji skořící a nes na stůl, tak rádi Uhří a Němci strojené pečeně jedí.

56. Telecí kejtu peč takto.

Vyšpikujíce ji hodně slanínami, peč ji při zoftu, nepřesol ji hrubě, a když dost pečená bude, tehdy vezmi z pekáče drobet mastnýho a vlej do něho drobet octa a stlučeného pepře, též drobet rozetřeného česneku a nech to spolu zvařiti a tim tu pečeni polej a dobrá bude.

57. Telecí játříčka pécti.

Vezmouce ty játra, rozkrájej na kostky, smaž na másle, pak udělej na ně omáčku z hřebičku, pepře a drobet perníku.

58. Skopová kejta.

Pácůj ji v octě, utluč drobet kmínu a jalovce mezi to, nasol dobře, pak ji nastrč

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 11 měsíci a 19 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).