V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

na[96r]číslo strany rukopisustrč a peč, a když dost bude, udělej omáčku přičernalou s pepřem, aby nebyla kyselá, a s ní kejtu polej.

59. Mozečky pécti[fy]pécti] pecti.

Uvař telecí mozečky, pak usekej, okořeň zázvorem, skořící[fz]skořící] Skořjcy a šafránem, přidej rozinek, jak mnoho chceš, vraž k tomu jedno neb dvě vejce, tim pomaž mundzemlové[ga]mundzemlové] munzemlowé topinky a ty topinky smaž.

60. Prasátko pécti[gb]pécti] pecti.

Nastrč opucované a nasolené prase na rožeň a zlam mu hřbet, aby hrbatě neleželo, pomazůj ho špekem a peč zpovolna, chceš-li, můžeš jej taky pívem míšeným[gc]míšeným] mjſſenym s máslem potírati, a když se dopíkati bude, to jest, když[gd]když] kdyz mu oči[ge]oči] očj vylezou, z čerstva obracej, aby křehkou kůžičku dostalo a sundavej ho z rožnu, foukni[gf]foukni] fauknj mu do zadku a nes ho na stůl.

61. Volový mozek.

Vezmi volového mozku, sejma z něho žílky, nalej na něj hovězí polívky, nech tak dlouho vařiti jako natvrdo vejce, pak smaž na másle, potom dej ten mozek zase do hrníčku[gg]hrníčku] hrnyčku a nalej na něj hovězí polívky, přidej nového másla, osol a okořeň zázvorem a květem, nech to tak spolu vařiti.

[B5v]číslo strany tisku[96v]číslo strany rukopisu

62. Temfovaná srnčí[gh]srnčí] Srncj kejta.

Vyšpikůj ji dobře slaninami[gi]slaninami] ſlannjnami, upeč, pak vezmi dvě jablka, skrájej na drobno, usmaž na másle, přilí sladkého vína a strouhaného[gj]strouhaného] ſtrauhaneho perníku, zmíchej to a okořeň, vezmi potomě mandlův, rozinek malých a nech to spolu vařiti, přidej trizenetu a tak tu kejtu polejíc, nech na ohni smáhnouti tak dlouho, jak se ti zdá.

63. Skopové maso zadělati.

Skopové maso uvaříce, rozkrájej ho na tenké topinky, peč jej na roště, posejpej ho strouhanou žemličkou a kmínem, obracůj a špikůj novým máslem, a když dost pečené bude, rozklaď na mísu, potom vezmi hovězí polivky, drobet žemlové a na másle pražené mouky, jalovcového octa, nového másla, pepře a drobet hustší[gk]hustší] huſtſſy nežli řídší bylo a tim to maso polej.

64. Zadrobenína z telecího masa.

Nakrájej pečeného telecího masa, co nejtenčejí, asi dvouch prstův z šíři[gl]šíři] ſſyři, pak vezmi špeku a petržele, smaž, osol a okořeň zázvorem a pepřem, pomaž tim to telecí maso, aby to pomazané vnitř[gm]vnitř] wnjtř přišlo, nastrč na tenký rožeň a peč, a když dost pečené bude, dej na mísu a zaškvař máslem.

[B6r]číslo strany tisku
X
fypécti] pecti
fzskořící] Skořjcy
gamundzemlové] munzemlowé
gbpécti] pecti
gcmíšeným] mjſſenym
gdkdyž] kdyz
geoči] očj
gffoukni] fauknj
gghrníčku] hrnyčku
ghsrnčí] Srncj
gislaninami] ſlannjnami
gjstrouhaného] ſtrauhaneho
gkhustší] huſtſſy
glšíři] ſſyři
gmvnitř] wnjtř
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 11 měsíci a 29 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).