52. Telecí pečeně.
Nakrájej z syrové telecí kejty řízkův z šíři[fg]šíři] ſſýřj dvouch prstův asi, tenké jako hřbet u nože, pozorůj však, aby to maso nebylo žílkovaté[fh]žílkovaté] zjlkowaté, osol, pak vezmi špeku, šalvěje, petržele, rozmarýny[fi]rozmarýny] Rozmárýny, pepře a to na drobno usekej a tim to maso pomaž tak tlustě jak hřbet nože, pak ho sviň na trubičku, nastrč na tenký rožeň, peč a začasty novým máslem krop neb špikůj, nehrubě to vysuš, jest velmi chutné jídlo. Podobným spůsobem můžeš taky zvěřinu neb hovězí maso pécti[fj]pécti] pecti, pokudž křehké jest.
53. Srnčí neb kamzíková[fk]kamzíková] Kamzykowá pečeně.
Vezmi kejtu, pácůj v octě, až hodně zmodrá a křehká bude, nasol a vyšpikůj[fl]vyšpikůj] wyſſpidůg slaninami dobře, nastrč a peč, a když pečená bude, tehdy vezmi tři neb čtyry dobré jablka, skrájej na drobno, smaž na másle, pak vezmi čtvrt libry mandlův, oloupajíc skrájej[fm]skrájej] ſkrageg je drobně a dej je spolu s rozinkami, malými i velkými, do těch jablek, nalej na to sladkého vína, okořeň dle líbosti, přidaje drobet strouhaného chléba k tomu, pomíchej to, nech vařiti a tim tu kejtu polej.
54. Ptáky v zoftě pécti[fn]pécti] pecti.
Vezmouc drobet špeku, skrájej jej na kostky, rozpusť ho a škvarky z něho[fo]něho] nego pryč vem a ním ty ptáky špikuj.
55. Pácovaná[fp]Pácovaná] Pácowana pečeně.
Utluč jalovec a polní kmín, nalej na to octa s solí[fq]solí] Soly a v tom den a noc pácůj pečeni[fr]pečeni] Pečenj, jakou chceš, pak ji peč, a když dost pečená bude, polej ji hovězí polivkou a posyp ji skořící[fs]skořící] Skořjcy a nes na stůl, tak rádi[ft]rádi] rádj Uhří a Němci strojené pečeně jedí.
56. Telecí kejtu peč takto.
Vyšpikujíce ji hodně slanínami, peč ji při zoftu, nepřesol ji hrubě, a když dost pečená bude, tehdy vezmi z pekáče drobet mastnýho a vlej do něho drobet octa a stlučeného pepře, též drobet rozetřeného česneku a nech to spolu zvařiti a tim tu pečeni[fu]pečeni] Pečenj polej a dobrá bude.
57. Telecí játříčka[fv]játříčka] Gatřička pécti[fw]pécti] pecti.
Vezmouce ty játra, rozkrájej na kostky, smaž na másle, pak udělej na ně omáčku[fx]omáčku] omačku z hřebičku, pepře a drobet perníku.
58. Skopová kejta.
Pácůj ji v octě, utluč drobet kmínu a jalovce mezi to, nasol dobře, pak ji na[B5r]číslo strany tisku[96r]číslo strany rukopisustrč