V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[95r]číslo strany rukopisu

52. Telecí pečeně.

Nakrájej z syrové telecí kejty řízkův z šíři[fg]šíři] ſſýřj dvouch prstův asi, tenké jako hřbet u nože, pozorůj však, aby to maso nebylo žílkovaté[fh]žílkovaté] zjlkowaté, osol, pak vezmi špeku, šalvěje, petržele, rozmarýny[fi]rozmarýny] Rozmárýny, pepře a to na drobno usekej a tim to maso pomaž tak tlustě jak hřbet nože, pak ho sviň na trubičku, nastrč na tenký rožeň, peč a začasty novým máslem krop neb špikůj, nehrubě to vysuš, jest velmi chutné jídlo. Podobným spůsobem můžeš taky zvěřinu neb hovězí maso pécti[fj]pécti] pecti, pokudž křehké jest.

53. Srnčí neb kamzíková[fk]kamzíková] Kamzykowá pečeně.

Vezmi kejtu, pácůj v octě, až hodně zmodrá a křehká bude, nasol a vyšpikůj[fl]vyšpikůj] wyſſpidůg slaninami dobře, nastrč a peč, a když pečená bude, tehdy vezmi tři neb čtyry dobré jablka, skrájej na drobno, smaž na másle, pak vezmi čtvrt libry mandlův, oloupajíc skrájej[fm]skrájej] ſkrageg je drobně a dej je spolu s rozinkami, malými i velkými, do těch jablek, nalej na to sladkého vína, okořeň dle líbosti, přidaje drobet strouhaného chléba k tomu, pomíchej to, nech vařiti a tim tu kejtu polej.

[B4v]číslo strany tisku[95v]číslo strany rukopisu

54. Ptáky v zoftě pécti[fn]pécti] pecti.

Vezmouc drobet špeku, skrájej jej na kostky, rozpusť ho a škvarky z něho[fo]něho] nego pryč vem a ním ty ptáky špikuj.

55. Pácovaná[fp]Pácovaná] Pácowana pečeně.

Utluč jalovec a polní kmín, nalej na to octa s solí[fq]solí] Soly a v tom den a noc pácůj pečeni[fr]pečeni] Pečenj, jakou chceš, pak ji peč, a když dost pečená bude, polej ji hovězí polivkou a posyp ji skořící[fs]skořící] Skořjcy a nes na stůl, tak rádi[ft]rádi] rádj Uhří a Němci strojené pečeně jedí.

56. Telecí kejtu peč takto.

Vyšpikujíce ji hodně slanínami, peč ji při zoftu, nepřesol ji hrubě, a když dost pečená bude, tehdy vezmi z pekáče drobet mastnýho a vlej do něho drobet octa a stlučeného pepře, též drobet rozetřeného česneku a nech to spolu zvařiti a tim tu pečeni[fu]pečeni] Pečenj polej a dobrá bude.

57. Telecí játříčka[fv]játříčka] Gatřička pécti[fw]pécti] pecti.

Vezmouce ty játra, rozkrájej na kostky, smaž na másle, pak udělej na ně omáčku[fx]omáčku] omačku z hřebičku, pepře a drobet perníku.

58. Skopová kejta.

Pácůj ji v octě, utluč drobet kmínu a jalovce mezi to, nasol dobře, pak ji na[B5r]číslo strany tisku[96r]číslo strany rukopisustrč

X
fgšíři] ſſýřj
fhžílkovaté] zjlkowaté
firozmarýny] Rozmárýny
fjpécti] pecti
fkkamzíková] Kamzykowá
flvyšpikůj] wyſſpidůg
fmskrájej] ſkrageg
fnpécti] pecti
foněho] nego
fpPácovaná] Pácowana
fqsolí] Soly
frpečeni] Pečenj
fsskořící] Skořjcy
ftrádi] rádj
fupečeni] Pečenj
fvjátříčka] Gatřička
fwpécti] pecti
fxomáčku] omačku
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 25 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).