V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[91r]číslo strany rukopisu

31. Špikované telecí[cu]telecí] telecy šnitle na mísu strojiti[cv]strojiti] ſtrogjti.

Vezmi pěkné telecí maso křehké, nařež z něho podlouhlých topínek, vyšpikůj špekem, hřebičkem, skořící[cw]skořící] Skořjcy a s rozmarynou, nasol drobet a tak upeč, pak rozklaď na mísu, nalej na to vína, aneb kyselých zrnek na to nasyp, okořeň květem, pepřem a trochu zázvorem, též skořící[cx]skořící] ſkořjcy, pak vlej na to čtvrt žejdlíka hovězí dobré polivky[cy]polivky] Poliwyk, postav s tim tu mísu na uhlí, poklop jinou mísou, nech, ať se to zponenáhla vaří, začasty tim obracůj a posyp drobet cukrem, aby to přikyslý a spolu přisladký bylo, naposledy přidej nového másla.

32. Malé[cz]Malé] Male šnitle s špekem a s kaprlemi.

Nařež z telecího masa šnitlův, rozpleskej hodně s nožem, nasol drobet, vlož do rendlíka, okořeň květem, skořicí[da]skořicí] skořjcy, pepřem, přidej drobet rozmaryny a strouhané muškátové kulky, zaceď to hodně zoftem z dvouch neb třech citronův, postav na uhlí, přisyp nětco maličko strouhané žemličky a nech to zpovolna[db]zpovolna] z powolná temfovati a dá to samo od sebe vlhkost, když to špekem na kostky skrájeným a s kaprlemi posypeš.

[A8v]číslo strany tisku[91v]číslo strany rukopisu

33. Pečené kůře s těstem polité.

Upeč na čisto kuřátko, pak zdělej těsto jak na štrudle a vlož to pečené kůře na rendlík, tim těstem ho polej a smaž, až pěkně červené bude, potom polej ho s horkým máslem, aby[dc]aby] áby draslavé[dd]draslavé] draſlawe nebylo a tak suché dej na stůl[de]stůl] Stul.

34. Jiternice dělati.

Usekaje vepřové játra na drobno, přisekaje do nich[df]nich] njch dobře třetí díl špeku, vraž do toho čtyry neb pět žloutkův, vlí na to půl žejdlíka dobrého mléka, drobet květu, pepře, muškátové kulky, hřebičku a skoříce přidej, osol a dobře to v hromadu zmíchej, vezmi vepřové dobře vyšlemované a vymyté střeva a tim usekaným je naplň a tak budou jitrnice hotové, potom je obvař v mléce[dg]mléce] Mlece a dobré budou.

35. Dobrou ledvinkovou[dh]ledvinkovou] ledwikwaau kaši[di]kaši] kaſy strojiti.

Telecí ledvinku vezmouc, vopeč ji a usekej na drobno, ustrouhej žemličku a nalej na ni[dj]ni] nj sladké smetany, přidej květu, cukru, asi pět vajec, zmíchej[dk]zmíchej] zmicheg to spolu s tou ledvinkou a potří mísu máslem, vlej to spolu na mísu, postav na vohřívadlo, poklop mísu s pokličkou, přihrň vespod i zvrchu uhlí a nech, ať to vře.

[B1r]číslo strany tisku
X
cutelecí] telecy
cvstrojiti] ſtrogjti
cwskořící] Skořjcy
cxskořící] ſkořjcy
cypolivky] Poliwyk
czMalé] Male
daskořicí] skořjcy
dbzpovolna] z powolná
dcaby] áby
dddraslavé] draſlawe
destůl] Stul
dfnich] njch
dgmléce] Mlece
dhledvinkovou] ledwikwaau
dikaši] kaſy
djni] nj
dkzmíchej] zmicheg
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 24 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).