V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[90r]číslo strany rukopisu

25. Telecí ledvinky takto stroj.

Vezmi pěkné obrostlé ledvinky[ck]ledvinky] Ledwjnky, na drobno je usekej, pak vezmi několik žloutků[cl]žloutků] Zlaůtků, cukru, skoříce, zázvoru, květu a když to v hromadu pěkně usekané bude, tehdy skrájej na tenké topinky bílý mundzemle a těmi usekanými ledvinkami je pomaž hesky tlustě a potom v másle smaž, když dost smažené budou, posyp trizenetem.

26. Prase v sulcu.

Uvař prase ve vodě, přidajíc k němu krájených[cm]krájených] kragených jablek a cibule, tlučeného[cn]tlučeného] tluceného pepře, cukru a medu, a když to dost vařené bude, vylož to prase na mísu a tou omáčkou ho polej a nech tak státi, až vystydne.

27. Kohouta neb slepici jek uvařiti[co]uvařiti] vwařjti máš.

Uvař jej ve vodě, když pak dost měký bude, vyndej jej z vody a dej na mísu, pak vezmi čtvrt libry mandlův, utluč je na drobno, vezmi též utřeného křenu, nalej na to půl žejdlíka smetany, osol a vař to, však nedlouho, tim pak toho kohouta polej a budeš mít[cp]mít] mit dobré jídlo.

[A7v]číslo strany tisku[90v]číslo strany rukopisu

28. Dobrou zvěřinu udělat.

Uvař zvěřinu v vodě a soli, slej to zase z ní, udělej na ní omáčku z perníku[cq]perníku] Perniku, z rozinek, z mandlův a cukru, okořeň květem, pepřem, zázvorem a hřebičkem, nalej na to vína a drobet té slité vody a nech vařiti, pak tim tu zvěřinu polej.

29. Mladá husa.

Uvař husy hlavu, křídla, nohy, žaludek ve vodě, okořeň květem a pepřem, osol, pak vezmi játra, jedno jabličko a cibuli, usekej to na drobno, usmaž v másle, přidej vejce a pepře a naděj tim krk, zavaž nahoře i dole, aby to nevyteklo a nech to spolu vařiti.

30. Plíce vařiti.

Vezmi telecí plíce, zvař je, pak zesekej a dej na mísu, přidej rozinek a tolik strouhaného chleba, pět vajec, okořeň květem a zázvorem, osol, potom dej másla do pánve, pak dej ty plíce tak připravené do čisté mázdry[cr]mázdry] Mazdry, a tak na té pánvi[cs]pánvi] Pánwj smaž, hesky[ct]hesky] heſký zpovolna, abys je nespálil, a když dost budou, udělajíce na to omáčku jakou chceš, nes na stůl.

[A8r]číslo strany tisku
X
ckledvinky] Ledwjnky
clžloutků] Zlaůtků
cmkrájených] kragených
cntlučeného] tluceného
couvařiti] vwařjti
cpmít] mit
cqperníku] Perniku
crmázdry] Mazdry
cspánvi] Pánwj
cthesky] heſký
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 24 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).