[42r]číslo strany rukopisuudělá, a upec ji namiesto dobře. Potom pod ni jíchu[dy]jíchu] gich[171]seříznuto s okrajem takto udělaj: Vezmi filo…[172]torzovité slovo kořenie, nastruž ho na struhadlku[dz]struhadlku] ſtruh…ku[173]seříznuto s okrajem a čisté zelené máty zetři a rozpusť uherským dobrým nebo[ea]nebo] bo[174]seříznuto s okrajem beremským vínem …[175]seříznuto s okrajem a usekajž mandly, což muožeš najdrobnějie[eb]najdrobnějie] drobniegie[176]seříznuto s okrajem, daj je do té jíchy[ec]jíchy] gi[177]seříznuto s okrajem, a řečské víno a škořici, když na mísu dáš pečeni, polej ji tú šalší, dobráť […]text doplněný editorem[178]seříznuto s okrajem, ale kto málo peněz má, tomu[ed]tomu] tom[179]seříznuto s okrajem jest nezdravá, neb by měl[ee]měl] mie[180]seříznuto s okrajem po ní žáhu.
Slepici okládanú takto dělaj
Obeř čistě slepici pařenú od kostí, ale všech v hromadě nechaj kostí a zsekaj to maso velmi drobně, přičiň k tomu vajec na tvrdo vařených nemnoho a malý kus slanin a petružele, kořenie k tomu – pepř, šafrán a zázvor, a přidaj k tomu vajce syrové, aby nebylo žídko, než dobře husto, a tiem potom oblepuj kosti a daj do kotla do čistého úkropa a uvař namiesto. Potom udělaj jíchu, jako na kúry slušie, a zvař velmi málo v té jíše, potom na mísu daj.
O rybách a o postních krmiech tuto se píše
Bobrový ocas takto stroj
Najprv[ef]Najprv] Naip[181]seříznuto s okrajem jej čistě opař, i nohy, potom jej vař v vodě a osol […]text doplněný editorem,[182]seříznuto s okrajem jíchu naň pak takto udělaj: Vezmi vína řečského pře…[183]torzovité slovo je a vypeř čistě, daj je do[eg]do] d[184]seříznuto s okrajem moždieře, přidaj k němu topénku[eh]topénku] t…penku[185]seříznuto s okrajem nebo co potřebie bude[ei]bude] bu z bielého chleba, tluc dobře[ej]dobře] dobr, seříznuto[186]s okrajem potom, když utlučeš, rozpusť dobrým vínem a protáhni skrze sítko, dajž tu jíchu do kotlíka nebo do hrnce, vklaď ten ocas, zřeže[187]slovo přepisováno jeho[ek]jeho] ge[188]seříznuto s okrajem na kusy, do té jíchy a přislaď, [44v]číslo strany rukopisuokořeň zázvorem, hřebíčky, květem a šafránem. A daj do jíchy řezaných mandluo a řečského vína, daj na oheň a zvař.
Šišky nebo klobásy kaprové
Vezmi kapruo, kolik chceš, ostruž je a maso sřež s kostí a zsekaj dobře. A což ho na kostech zuostane, zastav čisté vody do kotlíka, a když zevře, vklaď tam ty kosti, ať obevrú. Potom je vybeř šufanem a sbeř s nich maso a přidaj je k tomu syrovému a všecko spolu dobře usekaj, dajž do něho mandluo řezaných a řečského vína a zelené