V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[86r]číslo strany rukopisulimonů, z nich[y]nich] njch však jadýrka[z]jadýrka] Gadyrka vyndej, okořeň květem, zázvorem a trochu pepřem, přiložíc k tomu kus nového másla, zavař s vínem neb citronovým zoftem, postav na uhlí, přiklop mísou neb pokličkou[aa]pokličkou] Pokljčkau, nech to tak polehku vařiti[ab]vařiti] wařjti.

7. Maso neb kůře v jíše rakové.

Přistav maso neb kůře buďto v vodě aneb hovězí polivce, obvař, aby však příliš[ac]příliš] přiljſſ měké nebylo, vezmi na rendlík másla, usmaž v něm lžíci mouky, pak vlej tu polivku, v které se to maso neb kůře vařilo, na to, okořeň květem, skořící[ad]skořící] Skořjcy a pepřem, polož to maso neb kůře do toho a dej k tomu lžíci rakového másla, můžeš take loupané račí[ae]račí] rači ocásky a klepeta do toho dáti, když pak již skoro vykládati chceš, přidej kus nového másla a máš dobré jídlo.

Kůře neb maso v francouské jíše.

Rozkrájíce kůře na čtyry díly, usmaž ho v másle, až by červené bylo, pak vezmi hovězí polivku, vlož do ní tři neb čtyry hřebičky, částku květu a [A3v]číslo strany tisku[86v]číslo strany rukopisudrobně skrájeného citronu, nech to spolu vařiti[af]vařiti] wařjti, vezmi též tři žloutky z vajec, vraž do hrníčka[ag]hrníčka] Hrnyčka, zaceď s citronovým zoftem, přilož k nim[ah]nim] njm kus nového másla, přidej pár lžíc studené hovězí[ai]hovězí] howězy polivky, dobře skverlůj, potom vylej to na rendlík, nalej na to vřelou polivku, v které se kůře vařilo, postav to na tichý[aj]tichý] tjchý oheň, nech to tak státi, až by to drobet zhustlo (pozorůj však, aby se to dlouho nevařilo, též[ak]též] tež aby se to nezadymělo), vlož potomě to kůře na mísu a tou jíchou jej polej, pak nakrájej z citronu kroužkův a nimi[al]nimi] njmi kolem mísu oblož.

8. Z divoké svině hlava jak se strojiti má.

Vezmouc hlavu na čisto ohnivým šínem očuzenou, vymej, pak osol, vař ji a když již dost vařená bude, tehdy udělej na ni[am]ni] nj omáčku, jak následuje: Vezma dobrého mladého neb starého vína, dej do něj strouhaného perníku, zázvoru, pepře, šafránu, květu, cukru, špeku, soli, loupaných, na dlouho krájených mandlů, rozinky velké i malé, cibeby a tak to vše spolu nech vařiti, až dost bude, pak tu hlavu na roště neb kdekoliv jinde dobře osuš, když na stůl dáti chceš, tehdy ji [A4r]číslo strany tisku

X
ynich] njch
zjadýrka] Gadyrka
aapokličkou] Pokljčkau
abvařiti] wařjti
acpříliš] přiljſſ
adskořící] Skořjcy
aeračí] rači
afvařiti] wařjti
aghrníčka] Hrnyčka
ahnim] njm
aihovězí] howězy
ajtichý] tjchý
aktéž] tež
alnimi] njmi
amni] nj
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 6 měsíci a 5 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).