ně[94r]číslo strany rukopisuho senftu a vína, jednoho tolik jako druhého, okořeň pepřem, přidej cukru a drobátko[ei]drobátko] drobatko osol, nech to tak spolu vařiti a začasty tim míchej, tak to bude přičernalý, koštůj, zdaž to dost slané jest, pak s tim pečení polej.
47. Mladé zajíčky nadívané a celé pécti[ej]pécti] pečti.
Vykuchajíc je (pozorůj, bys jim tůzě břícha nerozřezal), osol vnitř i zevnitř[ek]vnitř i zevnitř] wnjtř y zewnjtř, dřív ale dobře vymej vinným octem, od čeho křehčejší budou, vezmi velké rozinky, z nichž[el]nichž] njchž jádýrka[em]jádýrka] gádyrka vyndej, loupané[en]loupané] laupane mandle, rozřež je na čtyry díly[eo]díly] djlý, přidej malých rozinek, totiž jednoho tolik druhého, a tim zajíčky[ep]zajíčky] Zágičky naděj a peč.
48. Telecí játříčka[eq]játříčka] Gatřjčka pécti[er]pécti] pečti.
Zvař játra, osol je, a když dost vařené budou, usekej na drobno, pak dej je do nějaké[es]nějaké] negaké mísy, vraž do nich[et]nich] njch několik vajec, zaškvař máslem a hodně tim míchej, aneb vezmi špek a zesekej jej s tim, okořeň zázvorem, květem, hřebičkem, přidej rozinek malých i velkých, nemusí to aniž příliš řídké[eu]řídké] řjdkě aniž husté býti, dej to do nějakého[ev]nějakého] negakého čistotného měchýře neb mázdry, zaší to, pak na rošti[ew]rošti] Roſſtj peč.
49. Kůře pícti.
Nastrč připravené kůře na rožeň a často, když se peče, pomarančovým zoftem začezůj, aneb vezmi agrastu neb růžovou vodu a tim ho špikůj, prostrkej skořící[ex]skořící] Skořjcy, a když dost pečené bude, nes teplé na stůl.
50. Třeva z husy udělati.
Musíš husu, jenž příliš tlustá není, vzíti, nalej ji asi půl žejdlíka růžového octa do hrdla, mrskej ji živou, dřív však oškubanou, nějakým[ey]nějakým] negakým prutem co nejvíc, pak ji krk zatáhnouce pověs[ez]pověs] powěz a nech ji tak viseti, až stuhne, potom ji načisto ober a nech jí[fa]jí] gi hlavu, křídla i nohy, jen tu mázdru mezi pazoury vyřež, pak ji vykuchej, dobře vínem neb růžovým octem vymej, nasol a vnitř[fb]vnitř] wnjtř i zevnitř[fc]zevnitř] zewnjtř nakořeň a tak dobře okořeněnou nech přes noc státi, potom ji tak peč, jak obyčejně[fd]obyčejně] obycegně tetřev se peče, což jestli dobře udělati trefíš, každý ji za tetřeva jísti bude.
51. Račí oustrie.
Otevří raky zaživa a vyber z nich[fe]nich] njch, co lepšího jest, okořeň hodně pepřem, osol[ff]osol] aſol, přidej nového másla a tak to klaď do oustriových škořápek, potom na roště peč, ne dlouho však, aby příliš nevysmáhli.