V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[85r]číslo strany rukopisuto již vykládati chtěl, vlož do toho ještě kus nového másla, můžeš to s citronovým zoftem zacediti.

3. Dobré jídlo z studené pečeně.

Vezmi buďto skopovou, telecí neb jehněčí pečeni[j]pečeni] Pečenj, nařež z ní tenoučkých řízkův, díl však té pečeně[k]pečeně] Pcčeně skrájej na drobné kostky a tak to spolu rozklaď na mísu, posyp zázvorem, pepřem a tlučeným květem, nalej na to částku[l]částku] čaſtku vinného octa a drobet hovězí polivky a poklopíc[m]poklopíc] poklopic to ještě jednou mísou, postav na ohřívadlo, nech, ať to vře, přidej kus nového másla a častěj to překládej, posledně přilej drobet růžového octa, a posypajíc ještě jednou květem a zázvorem, nes to tak připravené na stůl.

4. Brzliček v sladké jíše.

Vezmouc syrový brzliček, upeč jej, vlož na mísu, nalej na něj čisté polivky a krapet vína, aby to nakyslý bylo, přidej cukru, skoříce a květu a postav na uhlí, nech to vařiti, pak dej do toho kus másla, a jestli to s vínem dost zavostřelý[n]zavostřelý] zawoſtřeli není, tehdy vytlač z citronu zoft do toho, aby to líbě nakyslý bylo.

[A2v]číslo strany tisku[85v]číslo strany rukopisu

5. Kuřata v černé jíše.

Vezmouc kůře opucované a vykuchané, čistotně ho vymej, vlož do hrnku, nalej na něj hovězí polivky, dej do něj[o]něj] tři neb čtyry hřebičky a muškátového[p]muškátového] Muſſkatowého květu, nech vařiti[q]vařiti] wařjti, pozorůj však, aby příliš[r]příliš] přiljſſ měké nebylo, potom vezmi na pánvičku másla, usmaž v něm lžíci mouky až do červena, pak tu polivku, v níž se kůře vařilo, na to vlej, okořeň květem a nětco víc hřebičkem, aby to šmak hřebičkem mělo, vlož to kůře na rendlík a tim ho polej, nech vařiti[s]vařiti] wářiti, zavostři[t]zavostři] zawoſtřj to vínem neb citronovým zoftem, ocukří, aby to sladké, předce však drobet nakyslé[u]nakyslé] nakýſle, bylo. Když pak kůře zařezuješ, hleď z něho do čistotného hrnku krev chytiti, a když již skoro to kůře vykládati chceš, vlej naň tu krev, nech zase drobet vařiti[v]vařiti] wařjti, přilož kus másla, nech, by drobet, však nemnoho, vyvřelo, potom ho můžeš na mísu vyložiti.

6. Kůře neb maso v limonové jíše.

Rozkrájej kůře neb maso na kusy, drobet málo[w]málo] malo nasol, však aby nezkysalo, potom vlož ho do rendlíku, posyp strouhanou žemličkou, přidej zkrájených[x]zkrájených] z kragenych na kousky [A3r]číslo strany tisku

X
jpečeni] Pečenj
kpečeně] Pcčeně
lčástku] čaſtku
mpoklopíc] poklopic
nzavostřelý] zawoſtřeli
oněj]
pmuškátového] Muſſkatowého
qvařiti] wařjti
rpříliš] přiljſſ
svařiti] wářiti
tzavostři] zawoſtřj
unakyslé] nakýſle
vvařiti] wařjti
wmálo] malo
xzkrájených] z kragenych
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 6 měsíci a 4 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).