[85r]číslo strany rukopisuto již vykládati chtěl, vlož do toho ještě kus nového másla, můžeš to s citronovým zoftem zacediti.
3. Dobré jídlo z studené pečeně.
Vezmi buďto skopovou, telecí neb jehněčí pečeni[j]pečeni] Pečenj, nařež z ní tenoučkých řízkův, díl však té pečeně[k]pečeně] Pcčeně skrájej na drobné kostky a tak to spolu rozklaď na mísu, posyp zázvorem, pepřem a tlučeným květem, nalej na to částku[l]částku] čaſtku vinného octa a drobet hovězí polivky a poklopíc[m]poklopíc] poklopic to ještě jednou mísou, postav na ohřívadlo, nech, ať to vře, přidej kus nového másla a častěj to překládej, posledně přilej drobet růžového octa, a posypajíc ještě jednou květem a zázvorem, nes to tak připravené na stůl.
4. Brzliček v sladké jíše.
Vezmouc syrový brzliček, upeč jej, vlož na mísu, nalej na něj čisté polivky a krapet vína, aby to nakyslý bylo, přidej cukru, skoříce a květu a postav na uhlí, nech to vařiti, pak dej do toho kus másla, a jestli to s vínem dost zavostřelý[n]zavostřelý] zawoſtřeli není, tehdy vytlač z citronu zoft do toho, aby to líbě nakyslý bylo.
5. Kuřata v černé jíše.
Vezmouc kůře opucované a vykuchané, čistotně ho vymej, vlož do hrnku, nalej na něj hovězí polivky, dej do něj[o]něj] ně tři neb čtyry hřebičky a muškátového[p]muškátového] Muſſkatowého květu, nech vařiti[q]vařiti] wařjti, pozorůj však, aby příliš[r]příliš] přiljſſ měké nebylo, potom vezmi na pánvičku másla, usmaž v něm lžíci mouky až do červena, pak tu polivku, v níž se kůře vařilo, na to vlej, okořeň květem a nětco víc hřebičkem, aby to šmak hřebičkem mělo, vlož to kůře na rendlík a tim ho polej, nech vařiti[s]vařiti] wářiti, zavostři[t]zavostři] zawoſtřj to vínem neb citronovým zoftem, ocukří, aby to sladké, předce však drobet nakyslé[u]nakyslé] nakýſle, bylo. Když pak kůře zařezuješ, hleď z něho do čistotného hrnku krev chytiti, a když již skoro to kůře vykládati chceš, vlej naň tu krev, nech zase drobet vařiti[v]vařiti] wařjti, přilož kus másla, nech, by drobet, však nemnoho, vyvřelo, potom ho můžeš na mísu vyložiti.
6. Kůře neb maso v limonové jíše.
Rozkrájej kůře neb maso na kusy, drobet málo[w]málo] malo nasol, však aby nezkysalo, potom vlož ho do rendlíku, posyp strouhanou žemličkou, přidej zkrájených[x]zkrájených] z kragenych na kousky [A3r]číslo strany tisku