139. Ouhoře vařiti[ks]vařiti] wářiti.
Ztáhni[kt]Ztáhni] Ztáhnj ouhoře, vyber z něho žílky, zřež na špalíčky[ku]špalíčky] ſſpaličky, hlavu a ocas zahoď, vlož do pánve a nalej na něj vody, osol dobře, vař, potom tu vodu z něho slej a nalej půl žejdlíka vína, čtvrt žejdlíka[kv]žejdlíka] žeýdljka malvazinu, přidej cukru, květu, pepře a šafránu a nech zase vařiti.
140. Kapra v rozmarynové jíše uvařiti.
Ostrouhej kapra, uvař jej v octě na polovic[kw]polovic] polowjc a rozkrájíce na drobno rozmarynu, dej na tu rybu, dřív ale z ní ten ocet slej, zaškvař hodně máslem, okořeň pepřem, zázvorem a nalej drobet vína a nech vařiti.
141. Ouhoře pécti[kx]pécti] pecti.
Ztáhni[ky]Ztáhni] Ztahnj ouhoře, rozsekej na špalíčky[kz]špalíčky] Sſpaličky, vymej dobře, pak nasol, okořeň zázvorem a pepřem a hodně ho tim kořením a solí[la]solí] Soly natři[lb]natři] natřj, vezmi šalvěje, vyšpikuj ty kusy hodně s ní, potom peč na roště a citronem zacezůj.
142. Kupen neb líhani[lc]líhani] Ljhanj uvařiti.
Vykuchajíc je, dobře vymej, nasolíc[ld]nasolíc] naſolic je vnitř i zevnitř, nech tak nasolené chvíli ležeti, pak vlož do rybního kotla, na[D3r]číslo strany tisku
68. Cibeby smažiti.
Nech ve víně cibeby dobře vymočiti[gx]vymočiti] wymočjti, až hodně nabopnějí, potom s tim vínem zadělej mouku jako k repunclím a ty cibeby v tom těstě obalůj, však aby ty cibeby mokré byly, jináč by se jich[gy]jich] gjch těsto nedrželo, a tak je smaž.
69. Višňovou polivku.
Uvař višně, vyndaje z nich[gz]nich] njch pecky, rozetří je, nalej na ně vína, přidej medu a cukru, nech vařiti, proceď to potom skrz čistý šat a tak nalej na žemličkové topinky a posyp trizenetem.
70. Polivka z vovsa.
Lžíci mouky ovesné upražíce na másle, nalej na ní hovězí polivky a proceď, nasuš bílých topinek, na ně tu polívku vlej, přilejíc krapet octa a nes na stůl.
71. Jiná dobrá polivka.
Telecí[ha]Telecí] Telecy plíce na drobno usekaje, nalej na ně vína a přidej cukru, nech vařiti, proceď to potom skrze čistý šat, okořeň květem a zázvorem, nech drobet vříti, pak nalej na žemličkové[hb]žemličkové] Žemličkowe topinky[hc]topinky] Topjnky a posyp trizenetem.
72. Polivka pro nemocné.
Vezmi čtyry neb pět žloutkův, zklok[B7r]číslo strany tisku