V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[109v]číslo strany rukopisu

139. Ouhoře vařiti[ks]vařiti] wářiti.

Ztáhni[kt]Ztáhni] Ztáhnj ouhoře, vyber z něho žílky, zřež na špalíčky[ku]špalíčky] ſſpaličky, hlavu a ocas zahoď, vlož do pánve a nalej na něj vody, osol dobře, vař, potom tu vodu z něho slej a nalej půl žejdlíka vína, čtvrt žejdlíka[kv]žejdlíka] žeýdljka malvazinu, přidej cukru, květu, pepře a šafránu a nech zase vařiti.

140. Kapra v rozmarynové jíše uvařiti.

Ostrouhej kapra, uvař jej v octě na polovic[kw]polovic] polowjc a rozkrájíce na drobno rozmarynu, dej na tu rybu, dřív ale z ní ten ocet slej, zaškvař hodně máslem, okořeň pepřem, zázvorem a nalej drobet vína a nech vařiti.

141. Ouhoře pécti[kx]pécti] pecti.

Ztáhni[ky]Ztáhni] Ztahnj ouhoře, rozsekej na špalíčky[kz]špalíčky] Sſpaličky, vymej dobře, pak nasol, okořeň zázvorem a pepřem a hodně ho tim kořením a solí[la]solí] Soly natři[lb]natři] natřj, vezmi šalvěje, vyšpikuj ty kusy hodně s ní, potom peč na roště a citronem zacezůj.

142. Kupen neb líhani[lc]líhani] Ljhanj uvařiti.

Vykuchajíc je, dobře vymej, nasolíc[ld]nasolíc] naſolic je vnitř i zevnitř, nech tak nasolené chvíli ležeti, pak vlož do rybního kotla, na[D3r]číslo strany tisku[110r]číslo strany rukopisulej na ně vína, okořeň, nastrouhej perníku a cukru a nech dobře vařiti, až by omáčky zhustla, a tak dej na stůl.

143. Fíky smažiti.

Usekej fíky na drobno a nimi[le]nimi] njmi krájené mundzemle pomaž a jednu topinku[lf]topinku] Topjnku na druhou klaď, protáhni[lg]protáhni] protáhnj skrze řídké těsto a tak to smaž.

144. Mandle smažiti.

Utluč mandlů, fíků, rozinek, perníku, přidej drobet mouky, cukru, pepře, medu a zmíchej to vše v hromadu, potři tim oplatek, druhým ten potřený přiklop, protáhni[lh]protáhni] protáhnj skrze řídké těsto a tak to smaž.

145. Štiky smažiti z pozustalých pečeň, zvěřin, masa neb kuřat.

Vezmouce takový zbytky vařený neb pečený, usekej na drobno, vraž několik vajec do mísy, usekej petržele a zmíchej pak ty zesekané zbytky, tak tu sekanou petržel mezi ty vejce, okořeň, osol a temperůj, aby to ani hrubě husté ani řidké nebylo, vařeným medem a vínem, strouhaným perníkem a tak se to v hromadě držeti bude, smaž na másle, a když na mí[D3v]číslo strany tisku[110v]číslo strany rukopisusu

X
ksvařiti] wářiti
ktZtáhni] Ztáhnj
kušpalíčky] ſſpaličky
kvžejdlíka] žeýdljka
kwpolovic] polowjc
kxpécti] pecti
kyZtáhni] Ztahnj
kzšpalíčky] Sſpaličky
lasolí] Soly
lbnatři] natřj
lclíhani] Ljhanj
ldnasolíc] naſolic
lenimi] njmi
lftopinku] Topjnku
lgprotáhni] protáhnj
lhprotáhni] protáhnj
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 6 měsíci a 4 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).