V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[109v]číslo strany rukopisu

139. Ouhoře vařiti[ks]vařiti] wářiti.

Ztáhni[kt]Ztáhni] Ztáhnj ouhoře, vyber z něho žílky, zřež na špalíčky[ku]špalíčky] ſſpaličky, hlavu a ocas zahoď, vlož do pánve a nalej na něj vody, osol dobře, vař, potom tu vodu z něho slej a nalej půl žejdlíka vína, čtvrt žejdlíka[kv]žejdlíka] žeýdljka malvazinu, přidej cukru, květu, pepře a šafránu a nech zase vařiti.

140. Kapra v rozmarynové jíše uvařiti.

Ostrouhej kapra, uvař jej v octě na polovic[kw]polovic] polowjc a rozkrájíce na drobno rozmarynu, dej na tu rybu, dřív ale z ní ten ocet slej, zaškvař hodně máslem, okořeň pepřem, zázvorem a nalej drobet vína a nech vařiti.

141. Ouhoře pécti[kx]pécti] pecti.

Ztáhni[ky]Ztáhni] Ztahnj ouhoře, rozsekej na špalíčky[kz]špalíčky] Sſpaličky, vymej dobře, pak nasol, okořeň zázvorem a pepřem a hodně ho tim kořením a solí[la]solí] Soly natři[lb]natři] natřj, vezmi šalvěje, vyšpikuj ty kusy hodně s ní, potom peč na roště a citronem zacezůj.

142. Kupen neb líhani[lc]líhani] Ljhanj uvařiti.

Vykuchajíc je, dobře vymej, nasolíc[ld]nasolíc] naſolic je vnitř i zevnitř, nech tak nasolené chvíli ležeti, pak vlož do rybního kotla, na[D3r]číslo strany tisku

[97v]číslo strany rukopisu

68. Cibeby smažiti.

Nech ve víně cibeby dobře vymočiti[gx]vymočiti] wymočjti, až hodně nabopnějí, potom s tim vínem zadělej mouku jako k repunclím a ty cibeby v tom těstě obalůj, však aby ty cibeby mokré byly, jináč by se jich[gy]jich] gjch těsto nedrželo, a tak je smaž.

69. Višňovou polivku.

Uvař višně, vyndaje z nich[gz]nich] njch pecky, rozetří je, nalej na ně vína, přidej medu a cukru, nech vařiti, proceď to potom skrz čistý šat a tak nalej na žemličkové topinky a posyp trizenetem.

70. Polivka z vovsa.

Lžíci mouky ovesné upražíce na másle, nalej na ní hovězí polivky a proceď, nasuš bílých topinek, na ně tu polívku vlej, přilejíc krapet octa a nes na stůl.

71. Jiná dobrá polivka.

Telecí[ha]Telecí] Telecy plíce na drobno usekaje, nalej na ně vína a přidej cukru, nech vařiti, proceď to potom skrze čistý šat, okořeň květem a zázvorem, nech drobet vříti, pak nalej na žemličkové[hb]žemličkové] Žemličkowe topinky[hc]topinky] Topjnky a posyp trizenetem.

72. Polivka pro nemocné.

Vezmi čtyry neb pět žloutkův, zklok[B7r]číslo strany tisku

X
ksvařiti] wářiti
ktZtáhni] Ztáhnj
kušpalíčky] ſſpaličky
kvžejdlíka] žeýdljka
kwpolovic] polowjc
kxpécti] pecti
kyZtáhni] Ztahnj
kzšpalíčky] Sſpaličky
lasolí] Soly
lbnatři] natřj
lclíhani] Ljhanj
ldnasolíc] naſolic
gxvymočiti] wymočjti
gyjich] gjch
gznich] njch
haTelecí] Telecy
hbžemličkové] Žemličkowe
hctopinky] Topjnky
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 28 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).