V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[114v]číslo strany rukopisu

170. Kdoulový dort.

Oloupej kdoule, rozřež na tenké řízky, temfůj je ve víně a v cukru, rozdělej těsto, jak obyčejně na dort se rozdělává, a když to těsto tak připravené a vyválené míti budeš, posyp je strouhanou a na másle smaženou žemličkou, též cukrem a skořicí[nn]skořicí] Skořjcy, na to rozklaď ty temfované kdoule, pokrop to vínem, a učině po vrchu cirát, v dortové pánvi[no]pánvi] Pánwj peč.

171. Jiný kdoulový dort.

Tento dort dělá se jak předešlý, jedině že musí se k tomu zadělání citronát[np]citronát] Cytronat a podlouze krájené loupané mandle přidati, jest posilňující[nq]posilňující] poſylňugjcy jídlo, obvzláštně pro nemocný lidé.

172. Brynelen dort dělati.

Temfůj brynele v víně v cukru, zadělej těsto, jako obyčejně se zadělává, a rozválíce to těsto, jak sluší, posyp je strouhanou, na másle smaženou žemličkou, na níž rozlož ty temfované brynele, posyp je cukrem, skořící[nr]skořící] Skořjcy, na to dej zase jednu hrstku těch strouhaných smažených žemliček, zase hrstku brynelů, cukru a skořice, pak udělaje na to cirát, peč v dortové pánvi.

173. Hadový dort.

Utluč loupaných mandlů s růžovou vodou, vezmouce strouhané žemličky, pistácí[ns]pistácí] pyſtacy, hodně mnoho nového másla, dvě vajička, vezmi potom tlučené skořice, několik, dlé potřeby, žloutkův, růžové vody a rozválej těsto nejtenčej, tim ho převalůj a potom peč.

[D8r]číslo strany tisku[115r]číslo strany rukopisu

174. Špekový dort.

Usekej jádrným špekem strouhanou žemličku, vraž do toho šest vajec, přidej cukru, růžové vody, skoříci, zmíchej to v hromadu, tim ten dort naděj, pozorůj však, aby to těsto nětco hustěj zadělal, nežli k jinším dortům[nt]dortům] Dortum dělati obyčej máš, a udělaje navrch cirát, peč jak obyčej.

175. Z hrušek neb jablek dort[nu]dort] Dor.

Oloupaje hrušky neb jablka, rozkrájíc na kusy, obvalíc[nv]obvalíc] obwalic v mouce, usmaž v másle na polovice a rozdělej těsto jak obyčej, vlož vespod do dortové pánve kousek nového másla, aby to nepřipadlo, vlož to těsto do ní, vezmi usmaženou strouhanou žemličku, udělej z ní hrstku, přidaje rozinek, druhou hrstku udělej z těch smažených hrušek neb jablek, posyp cukrem a skořící[nw]skořící] Skořjcy, a udělaje navrch cirát, peč.

176. Marcipán dělati.

Vezmouc hrst rejže, nech ji v smetaně vříti[nx]vříti] wřiti, až zhustne, a když dost vařená bude, tehdy ji co nejdrobněji rozetří, přilej růžové vody, sice by zvolejovatěla, a když již to dobře rozetřené bude, přilej k tomu medu, cukru a nového másla a tři zase, i bude z toho těsto, pak upeč jak obyčej.

177. Švestky čerstvé až do nových zachovati.

Chceš-li švestky dlouho čerstvé zachovati, [D8v]číslo strany tisku

X
nnskořicí] Skořjcy
nopánvi] Pánwj
npcitronát] Cytronat
nqposilňující] poſylňugjcy
nrskořící] Skořjcy
nspistácí] pyſtacy
ntdortům] Dortum
nudort] Dor
nvobvalíc] obwalic
nwskořící] Skořjcy
nxvříti] wřiti
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 20 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).