170. Kdoulový dort.
Oloupej kdoule, rozřež na tenké řízky, temfůj je ve víně a v cukru, rozdělej těsto, jak obyčejně na dort se rozdělává, a když to těsto tak připravené a vyválené míti budeš, posyp je strouhanou a na másle smaženou žemličkou, též cukrem a skořicí[nn]skořicí] Skořjcy, na to rozklaď ty temfované kdoule, pokrop to vínem, a učině po vrchu cirát, v dortové pánvi[no]pánvi] Pánwj peč.
171. Jiný kdoulový dort.
Tento dort dělá se jak předešlý, jedině že musí se k tomu zadělání citronát[np]citronát] Cytronat a podlouze krájené loupané mandle přidati, jest posilňující[nq]posilňující] poſylňugjcy jídlo, obvzláštně pro nemocný lidé.
172. Brynelen dort dělati.
Temfůj brynele v víně v cukru, zadělej těsto, jako obyčejně se zadělává, a rozválíce to těsto, jak sluší, posyp je strouhanou, na másle smaženou žemličkou, na níž rozlož ty temfované brynele, posyp je cukrem, skořící[nr]skořící] Skořjcy, na to dej zase jednu hrstku těch strouhaných smažených žemliček, zase hrstku brynelů, cukru a skořice, pak udělaje na to cirát, peč v dortové pánvi.
173. Hadový dort.
Utluč loupaných mandlů s růžovou vodou, vezmouce strouhané žemličky, pistácí[ns]pistácí] pyſtacy, hodně mnoho nového másla, dvě vajička, vezmi potom tlučené skořice, několik, dlé potřeby, žloutkův, růžové vody a rozválej těsto nejtenčej, tim ho převalůj a potom peč.
174. Špekový dort.
Usekej jádrným špekem strouhanou žemličku, vraž do toho šest vajec, přidej cukru, růžové vody, skoříci, zmíchej to v hromadu, tim ten dort naděj, pozorůj však, aby to těsto nětco hustěj zadělal, nežli k jinším dortům[nt]dortům] Dortum dělati obyčej máš, a udělaje navrch cirát, peč jak obyčej.
175. Z hrušek neb jablek dort[nu]dort] Dor.
Oloupaje hrušky neb jablka, rozkrájíc na kusy, obvalíc[nv]obvalíc] obwalic v mouce, usmaž v másle na polovice a rozdělej těsto jak obyčej, vlož vespod do dortové pánve kousek nového másla, aby to nepřipadlo, vlož to těsto do ní, vezmi usmaženou strouhanou žemličku, udělej z ní hrstku, přidaje rozinek, druhou hrstku udělej z těch smažených hrušek neb jablek, posyp cukrem a skořící[nw]skořící] Skořjcy, a udělaje navrch cirát, peč.
176. Marcipán dělati.
Vezmouc hrst rejže, nech ji v smetaně vříti[nx]vříti] wřiti, až zhustne, a když dost vařená bude, tehdy ji co nejdrobněji rozetří, přilej růžové vody, sice by zvolejovatěla, a když již to dobře rozetřené bude, přilej k tomu medu, cukru a nového másla a tři zase, i bude z toho těsto, pak upeč jak obyčej.
177. Švestky čerstvé až do nových zachovati.
Chceš-li švestky dlouho čerstvé zachovati, [D8v]číslo strany tisku