V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[110v]číslo strany rukopisusu dáš, posyp cukrem, můžeš tim taky nadívati, můžeš taky z toho klobásy neb jitrnice[li]jitrnice] Gitrnjce dělati a dobré budou.

146. Karpefy dělati.

Strouhaný perník rozdělej medem, přidej cukru, udělej z toho husté těsto s vodou, rozválíce[lj]rozválíce] rozwálice naděj je jeptišskými koblížkami[lk]koblížkami] Kobližkami a tak to smaž anebo v peci peč.

147.[ll]147.] 137. Preclíky[lm]Preclíky] Precljký z cukru.

Roztluč čerstvých pár vajiček, dej k nim[ln]nim] njm nového másla, cukru a drobet růžové vody, zmíchej to vše dobře v hromadu, dej to na pánev a nech, ať to jen jednou vře, pak to zadělej s pšeničnou moukou na těsto, z toho těsta dělej preclíčky[lo]preclíčky] Precličky a peč v koláčkové pecy, a když dost budou, dej na mísu a posyp cukrem.

148. Mandlový velký dort.

Připravíš co nejčistotnějí a nejdrobnějí utlučené a vodou růžovou zalívané mandle, okolo jedný aneb půl druhý libry, mezi ně dáš jako vejce kus nového másla, potom to dej na mísu a vraž do toho čtyry vejce a přes to ještě čtyry žloutky a dobře to ocukrůj, ano tak hodinu celou dobře míchej, potom pánev [D4r]číslo strany tisku[111r]číslo strany rukopisudortovou s rozpuštěným máslem dobře pomastíš a to těsto do ní[lp]] ni vleješ a tak pécti[lq]pécti] pecti budeš, až pěkně naběhne.

149. Mandlový věnečky.

Oloupej na čisto mandlů, dej je do studené vody, potom je vyndaje, vytři, odvaž jich půl libry a tluč, když pak dobře utlučené budou, vezmi bílek a maličkej kousek dragantu a trochu cukru, míchej to na cejnové míse, až to bude sama pěna, zmíchej to potom s těma mandlema a dělej věnečky.

150. Cukrový kraple.

Udělej z pěkné bílé mouky těsto, přilejíc drobet růžové vody, k tomu musíš hodně cukru dáti a tence vyváleti, na to položiti toho nejčistotnějšího koliandru neb anýzu[lr]anýzu] Anyzu a s kružátkem malý krapličky řezati a v rozpáleném másle smažiti.

151. Preclíky z cukru.

Polovic[ls]Polovic] Polowjc pěkné mouky a polovic[lt]polovic] polowjc cukru vezmouc, drobet růžové vody, rozpusť do toho kus másla, vraž tři žloutky a pak s tim těsto teplé zadělej, pak z toho těsta dělej buď srdíčka[lu]srdíčka] ſrdička, neb preclíčky a v dortové pánvi[lv]pánvi] Pánwj aneb na másle peč.

152.[lw]152.] 172. Jak se celtle dělají.

Rozmíchej šest celých vajec a k tomu [D4v]číslo strany tisku

X
lijitrnice] Gitrnjce
ljrozválíce] rozwálice
lkkoblížkami] Kobližkami
ll147.] 137.
lmPreclíky] Precljký
lnnim] njm
lopreclíčky] Precličky
lp] ni
lqpécti] pecti
lranýzu] Anyzu
lsPolovic] Polowjc
ltpolovic] polowjc
lusrdíčka] ſrdička
lvpánvi] Pánwj
lw152.] 172.
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 28 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).