V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[101r]číslo strany rukopisu

91. Z vína kaše.

Ustrouhej zatvrdlý munzeml, nech jej dobře v rozpáleném másle škvařiti, nalej na to vína, přidej cukru, zamíchej, okořeň zázvorem, nech, ať to spolu vře, a když již na mísu dáš, posyp trizenetem.

92. Kaše z jablek.

Nakrájej jablka na kostky, smaž je v másle, nalej na ně vína a přidej několik, dlé potřeby, žloutkův, z nichž[hy]nichž] njchž ale vočka vyndej, též cukru, míchej a nech tak spolu vařiti, až to zhustne jako kaše, okořeň s květem a s skořicí[hz]skořicí] Skořicy.

93. Kaše pro šestnedělku.

Vezmi máslo, dej do něho drobet žemličky, nech ji dobrou chvíli smažiti, vezmi zase pár lžíc másla, do něhož dej lžíčku mouky a často míchaje smaž, jako by jíšku dělal, zase vezmi dvě vejce, kverlůj je dobře s máslem, přilej na to studené vody tak mnoho, jak mnoho těch vajec jest, vlej to do mouky, míchej tim jako s kaší[ia]kaší] Kaſſy, nech, ať to spolu vře, však ne dlouho, mouku také nedlouho praž, a když již na mísu dáš, posyp květem.

[B2v]číslo strany tisku[101v]číslo strany rukopisu

94. Kaše z jahod, jimž trávnice říkáme.

Vyperouc ty jahody, nadělej z pečené žemličky topinek[ib]topinek] Topjnek, moč je ve víně, až hodně naboptnějí, pak vezmi ty jahody a ty močené žemličky k nim přidaje, v hromadu to tři, přidej cukru a drobet růžové vody a tak studenou nes na stůl.

95. Slepičí raviola.

Usekej s petrželí[ic]petrželí] Petrželi a s mangoltem slepičí játříčka[id]játříčka] Gatrička, přidadouce k tomu drobet strouhaného chléba a tolik také holanského sejra, jedno neb dvě vajička, pepře, zázvoru, usmaž to tak spolu usekané na másle, potom vem drobet mouky, vraž do ní vajičko, přidej kus nového másla a zadělej těsto, kteréžto dobře vyválíce[ie]vyválíce] wywálice, do něho všecko to, cos prv na másle smažil, zaobal a učiň z toho formu zaječího ucha, pak to vlož do hovězí polivky a nech, ať se vaří, a když již dost vařené bude, vlož to na mísu, osmaž novým máslem, posyp strouhaným sejrem, květem a drobet pepřem, a postavíce na mísu na vohřívadlo, nech to drobet vařiti, pak nes na stůl.

[B3r]číslo strany tisku
X
hynichž] njchž
hzskořicí] Skořicy
iakaší] Kaſſy
ibtopinek] Topjnek
icpetrželí] Petrželi
idjátříčka] Gatrička
ievyválíce] wywálice
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 25 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).