dlúho, velikou jeskyni svú žravostí jedovatú udělá. I, což muožeš najspieš, hlízu otvieraj a hnuoj vytlačuj, obměkčující flastry přikládaje. A když by se vyčistilo, dělati flastry, aby pěkně zarastávalo i zavieralo se. O tom psáti se bude při konci léčenie pryskýřuov.
Pryskýře hojiti takto
Při hojení pryskýřuov a hliz vždy pí vodu nového složenie anebo sirop výš psaný, posilněnie srdečná přijímaje i pilulí morních. Na pryskýř baňku též muožeš přikládati jako na hlízu, aby zlé porušení ven tudy táhlo se. Dryák s ženým vínem, rozpusť v tom kus vomanu široce ukrojeného, po jedné straně vomoč a, často obnovuje, přikládej. Též žlútek vaječný s solí smiešiti a v tom vomanu vomočiti anebo ředkev přikládati, muož-li, i přivázati. Jináč fíky stlúci aloes s solí a vína přiliti, na listu křenovém roztáhnúti a přikládati vše s častým obnovováním několikrát za den. Po prvním přiložení počerná pryskýř a vždy bude se větřiti častým přikládaním, až se roztrhne a poteče hnis škaredý, počernalý. Na to těsto vložiti a s ním strup sejme se. Potom mastí narosťující hojiti.
Pryskýř kto má, byl-li by zhojitedlný, chceš-li znáti, z dryáku flastr udělaj a přilož, vyprahne-li dryák, zlé znamenie. Nevyschne-li a nemocný dobré mysli a čerstev a pojeda k zdraví navrátí se. Též galbanumcizojazyčný text roztáhnúti na šatku, přiložiti, chytí-li se pryskýře a neodtrhne-li se, leč s kořenem, zhojitedlný jest. Pakli jináče, zlé strašlivé.
Pryskýře roztrhuje a zhojuje snadně toto: vzieti dryák lesní, kavias, svalník větčí, soli přidati, stlúci s sádlem vepřovým, nemnoho sádla dáti. A při tom píti nápoje svrchupsané a pohodlně chovati se.
Pryskýř když by se otevřel, vzíti svalník nejvěčí, má hrubý kořen počernalý, vnitř bílý a mastný, široce jej rozřež, u víně vomáčej a přikládaj. Chléb zpeče vyňatý teplý klásti na pryskýř dobré jest, kavias stlúci a přiložiti. Těsto s volejem a s solí k tomu užitečné jest. Strup, udělal-li by se, neodtrhuj náhle, ale vař sléz u vodě, v tom húbu vomáčej a klaď na to často, až by změkl. Anebo toto dělati: stlúci kořen slézový s máslem a s sádlem vepřovým a osmažiti na rendlíku, vytlačiti skrz šat a tím mazati a list slézu na to klásti. Kdyby strupu nebylo, vařiti fíky, jádra vlaského vořecha, řecké seno u vodě, scediti a