Černý, Jan: Lékařství užitečné a výborné spravovánie proti nakaženému povětří a proti moru

Norimberk nebo Plzeň: Höltzel, Hieronymus nebo Pekk, Jan, 1518. Knihovna Národního muzea (Praha, Česko), sign. 28 G 61, B2r–C7v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

Edice vznikla v rámci řešení projektu GA ČR č. P406/10/1140 Výzkum historické češtiny (na základě nových materiálových bází).

žaludek zavírá. Pomorančí, jablka zrnatá, limouny, voškeruše, nyšpule, srstky, mandly, hrozny, fíky, hrozenky, kapary toho času dobré, chválí se. Sladké věci neslúžie, v mor věci kyselé a ne samým toliko octem zakyselovati, ale někdy agrestem, limouny, švestkami vařenými, višněmi, jablky kyselými vonnými, štěvíkem, dřínkami. Horčice, řeřichy, křenu, ředkve, česenku, vošlachu letnieho času zanechaj. Ale tuto šalši sobě ku pečitému dělaj: vezmi šťovík, žlútek vaječný tvrdý, rozetři dobře, vínem rozpusť, skořice a zázvoru přilož a tak požívaj. Ráno vařených věcí a na večeři pečených více požívati puojčuje se. Neb tak zažití lepší bejvá. Hub, zelí, jáhel nech. Mrkve, řípy, hrachu skrovně požívaj. Slanin nech, též hýžděk, koblas suchých i všech udlých věcí.

Pitie jakého požívati

Vína starého silného, zápalčivého nech, neb velmi vysušuje a vnitř zvláště játra zapaluje. Lechkého, čistého, vonného napíjej se. Mladým lidem s vodú dávati nenie škodné. Vína kalného, zvláště opravovaného, porušeného, vláčkovitého, barvy lúhové s šmakem smrdutém, zapáchajícího z nečistých suduov nepí. Pivo bielé, vykysalé, z sladu dobrého a čistého, zrna nemuškovatého ani zapařilého, v němž by červie se nezrodili, z vody světlé, tekuté, dobrými drvy uvařené, usmaženého chmele, časem nakvašené, do beček nesmrdutých lité, pilně k tomu vyhlédané, aby pod se nekysalo, časem doléváno, a tak namísto vyčiščené píti. Též ječné, vyleželé, neporušené ani zuotctilé dobré jest píti. Kalného, kvasničného, mladého, neuvařeného, [z]text doplněný editorem smrdutých beček, příliš chmelného, k uoctu navinulého a pod kterým mnoho v konvi kvasnic padá, nepí. Vezmi domu bečku piva, a když by vykysalo, namísto, protluka nětco bobkuov, v šátku s čistým kaménkem zavázati a doprostřed piva na niti spustiti a tak točiti a píti, též s hřebíčkami muožeš protluka udělati. A miesto, kdež pivo stojí, ať jest čisté, suché, ani mokré, ani smrduté. Všelikého pitie teplého, horkého anebo přieliš studeného, ledovatého střež se.

Při spání kterak se zachovávati máš

Noční spánie jest přirozené. Pakli by z některých překážek spáti nemoh, ale spi na den tím dýle.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 18 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).