ruože brunátné, kvítie borákového, volového jazyka, divizňového květu, konského kopyta, sandalu, červeného korálu, perel, kuory jablka citrového, kafru nemnoho přiložiti. To všecko v tafatu v červeném zašiti a, vomoče šat v vodě volového jazyka, na cihlu horkú položiti a na to ten pytlíček položiti, aby se rozhřél, na srdce i na prsi, chceš-li, muožeš klásti, když by prsi v sobě žádné vady neměly, ani těžkého dýchaní bylo by.
Proti nezachování žaludku líkařství i pokrmu
Tracení v té nemoci obyčejně bývá pro spojenie žaludka s srdcem. Vymietal-li by z sebe zlé vlhkosti, nezastavovati, a po takovém tracení byl-li by lehek a čerstev, dobré znamenie. Pakli by lékařstvie ani pokrmu, ani pitie zachovati nemohl, znamenie zlé jest, porušenie kořenné a silně v srdci usadilo se. Proti tomu tracení toto dělaj: vař v uoctě ruoži, nátržník, benedikt bielý, koriandr, mátu, kutny suché anebo syrové, máš-li, a vína k uoctu přiliti, položiti topenici velikú na mísu, tím horkým politi a skořicí posypati, na žaludek položiti i přivázati a za chvíli nic nepřijímati ani píti, a co potom má přijímati a píti, přéliš nepřelívej se, neb se tak zemdlí žaludek a zase vyvrže. Byl-li by velmi mdlý a horkost trápila-li by jeho, vzíti malvazí anebo vína dobrého a té vody z ostružin přiliti a dávati po málu píti. Také z srstek voda s vínem, ač máš-li je, dobrá jest.
Chudší, tohoto posilněnie požívajte
Pro srdce vočerstvenie a všelikého jeho nakažení rozehnánie toto píti: vařiti kavias, čakanku, rojovník, nátržník, volový jazyk, chlapinu menší, anjelský traňk, hadové kořenie, třevdavu, švestek hrst, tři jablka kyselá a vonná i zralá zřezati, vařiti u vodě, co by třetina uvřela. A když by převíralo, přiložiti ruože, květu diviznového, povařiti málo a odstaviti, píti ráno před obědem na tři hodiny a před večeří na dvě. Po púštění ve dne spáti nikoli nedopúštěj a v noci ať skrovně spí.
Druhého dne po pouštění co má užívati
Na zajtří ráno počištění dáti jemu neprodlévaj k vyhnání vlhkostí porušených od srdce, ony již k opravě své přivedeny býti nemohou, ale,