V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

zpone[103v]číslo strany rukopisunáhla peč, zasejpej květem a zse tim těstem polej, na to zas květem zasejpej a tak pokračůj, až všechno těsto vypotřebuješ, pak peč až do červena, když pak to dost pečené bude, tehdy to[iu]to] to to z rožnu sejmouc, nes na stůl.

104. Kalekutská polivka.

Zvař polovic[iv]polovic] polowjc dobrého mléka a polovic[iw]polovic] polowjc dobré smetany, přidej mezi to drobet pšeničný mouky a nech vařiti, potom vezmi vejražkového chléba, skrájej ho na kostky, usmaž je hodně na másle, dej na mísu a polej tou polivkou.

105.[ix]105.] 205. Hrachová[iy]Hrachová] Hrachowa polivka.

Proceď vařený a na čisto loupaný hrách s dobrou smetanou a dobrou hovězí polivkou, přidej másla, cukru a krájených mandlů, drobet pepře, nech vařiti, pak usmaž v másle na kostky krájené žemličky, dej na mísu, přisyp rozinek a tak na to polivku nalej.

106. Polivka[iz]Polivka] Pliwka z sejra.

Skrájíce na drobno holanského sejra, nalej na něj dobré hovězí polivky, nech vařiti[ja]vařiti] wařjti, přidej pár vajiček, drobet smetany, šafránu, kus másla, a když na mísu dáti chceš, tehdy usmaž pod ní topinek[jb]topinek] Topjnek.

[C5r]číslo strany tisku[104r]číslo strany rukopisu

107. Ryby na obzvláštní spůsob strojiti.

Ostrouhaje šupiny z ryby, nasol ji, pak ji v víně a octě uvař, potom vezmi kus másla, zázvoru, pepře, drobet jalovce a soli a tim ty ryby posyp, přiklop to a nech dovařiti.

108. Pečená ryba.

Otevřouce rybu na břiše, nasol ji a nech asi půl hodiny v octě ležeti, potom vezmi ty drobný z té ryby, mariánky, šalvěje, rozmaryny a drobet jalovce, k tomu z vlaských ořechů jader, zázvoru, pepře a másla, usekej to v hromadu a tim tu rybu naděj, zaší a peč ji, potom vezmi jalovcového octa, drobet vína a koření, vlej to na rybní kotel, a když ryba pečená bude, nech ji v tom, ať se drobet restuje, máš dobré jídlo.

109. Raky vařiti.

Dej je do hrnce a přikrej je dobře, nalej na ně vinného octa a vody, osol a opepří a tak je vař až do červena.

110. Vdolečky z kvasnic.

Pěkných kvasnic vezmi tolik jako dobré smetany, přimíchej mezi to vajec, jak mnoho chceš, přidej másla, utluč [C5v]číslo strany tisku

X
iuto] to to
ivpolovic] polowjc
iwpolovic] polowjc
ix105.] 205.
iyHrachová] Hrachowa
izPolivka] Pliwka
javařiti] wařjti
jbtopinek] Topjnek
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 6 měsíci a 4 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).