V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[101v]číslo strany rukopisu

94. Kaše z jahod, jimž trávnice říkáme.

Vyperouc ty jahody, nadělej z pečené žemličky topinek[ib]topinek] Topjnek, moč je ve víně, až hodně naboptnějí, pak vezmi ty jahody a ty močené žemličky k nim přidaje, v hromadu to tři, přidej cukru a drobet růžové vody a tak studenou nes na stůl.

95. Slepičí raviola.

Usekej s petrželí[ic]petrželí] Petrželi a s mangoltem slepičí játříčka[id]játříčka] Gatrička, přidadouce k tomu drobet strouhaného chléba a tolik také holanského sejra, jedno neb dvě vajička, pepře, zázvoru, usmaž to tak spolu usekané na másle, potom vem drobet mouky, vraž do ní vajičko, přidej kus nového másla a zadělej těsto, kteréžto dobře vyválíce[ie]vyválíce] wywálice, do něho všecko to, cos prv na másle smažil, zaobal a učiň z toho formu zaječího ucha, pak to vlož do hovězí polivky a nech, ať se vaří, a když již dost vařené bude, vlož to na mísu, osmaž novým máslem, posyp strouhaným sejrem, květem a drobet pepřem, a postavíce na mísu na vohřívadlo, nech to drobet vařiti, pak nes na stůl.

[B3r]číslo strany tisku[102r]číslo strany rukopisu

96. Raviola na jinší spůsob.

Zesekajíc tlustou ledvinku s petrželí[if]petrželí] Petrželi a s mangoltem, přidouc k tomu strouhaného chléba, sejra, skořice, pepře, dvě vajička, usmaž to tak spolu usekané na másle a zavalůj to do těsta, jak zvrchu praveno. Podobným spůsobem můžeš ravioly z telecího neb slepičího masa dělat, jedině, že k tomu jen morek z kosti přidati musíš.

97. Raviola z krav. vemena.

Vaříc kus vemena co nejpěknějí, usekej ho s nějakýma[ig]nějakýma] negakýma zelenýma bylinkami, přidej strouhaného chléba, morku z kostí, jedno vajičko, pepře, květu, pak to spolu usekané usmaž na másle, ostatně zacházej s tim, jakž povědomo.

98. V půli rozdělené[ih]rozdělené] rozdělene vejce.

Uvař na tvrdo čtyry neb pět vajiček, rozřež je v půli, a vyndaje z nich žloutky, naděj je následovně: Vezmi strouhané žemličky a rozinky, vraž do toho jedno vajičko, okořeň skořící[ii]skořící] Skořjcy, cukrem a pepřem, a udělaje na to dobrou omáčku z vína, nech, ať to drobet vře a budeš mít dobré jídlo.

99. Zahradnický kůře dělati.

Utluč v hrníčku[ij]hrníčku] Hrnyčku dobře asi šest vajec, [C3v]číslo strany tisku

X
ibtopinek] Topjnek
icpetrželí] Petrželi
idjátříčka] Gatrička
ievyválíce] wywálice
ifpetrželí] Petrželi
ignějakýma] negakýma
ihrozdělené] rozdělene
iiskořící] Skořjcy
ijhrníčku] Hrnyčku
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety, 1 měsícem a 8 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).