du a dobře je vyšmelůj, ostrouhej je a tak opucované rozřež jako kapra a v vodě na polovici uvař, potom z nich tu vodu slej a nalej vína, nech vařiti, přidej drobet jíšky, tak omáčka drobet zhustne, přisyp cukru, omasť novým máslem, osol a okořeň a tak budou dobré. Podobným spůsobem taky ouhoře vař.
133. Vokouny vařiti.
Vymyjíce je dobře, nasol, smaž, pak usmaž na másle strouhaného bílého chléba, přilej malvazy a cukru, okořeň, nech to spolu vařiti a tim ty smažené vokouny polej a nes na stůl.
134. Kdoule smažiti.
Oloupajíc je, rozřež na tří, vyndej z nich jádra, vlož je do vřelého másla, aby nebylo příliš rozpálené, a nech za dobrou hodinu tak na tichém uhlí státi, až změknou, potom vezmi těsto, jenž s vínem a cukrem zadělané jest, a protáhni ty na másle vařené kdoule skrz to těsto a zase na másle smaž, pozorůj však, aby těsto na nich zůstalo a pěkně žlutě se usmažilo, dadouc je tak usmažené na mísu, posyp hodně s cukrem.
135. Holipy dělati.
Zadělej pěknou mouku studenou vodou, míchej tim dobře, nezadělej hrubě hustě, okořeň pepřem, přidej cukru, aby to dobře sladké bylo, a tak na rozpálenou formu potírej, pak na trubky svinůj.
136. Kapra strojiti.
Ostrouhaje rozřež na kusy, nasol a okořeň ty kusy vnitř i zevnitř zázvorem, pepřem a hřebičkem, vlož tak na rendlík, přidej žejdlík dobrého vína a hodný kus nového másla a půl žejdlíka octa, podhrň hodně uhlí pod to, aby se to vařilo, až dost bude, tak můžeš taky kapra v celosti vařiti.
137. Celé pečené jablka.
Vyprázníce jablka tak, aby jen tenká šlupina v celosti zůstala, naděj je zase s rozinkama, s cibeby a trizenetem, k tomu usekáš čtyry jablka a s jedným vejcetem a drobet teplého vína s cukrem, a když pak tim ty jablka naděješ, zavří je zase tim, cožs prve z nich zřízl, a tak na rendlíčku temfůj.
138. Štika v žluté jíše.
Ostrouhajíce ji, uvař v octě a ve víně, potom té omáčky polovic slej a nalej zase na ní vína a octa, přidej skrájených limonkův, okořeň zázvorem, pepřem a kardemumlemi, též květem a cukrem.