několi[E4r]číslo strany rukopisukero přehnutý vomočiti, najprvé v uoctě, a vyžditi pryč. Potom v těch vodách vomočiti a na srdce položiti, když by usechl, též zase obnoviti. Sandalu, bolum Armenumcizojazyčný text, kafru s těmi vodami smiesiti. Jiné velikého posilněnie srdečného toto jest: vzieti ruože brunátné, kvítie borákového, volového jazyka, divizňového květu, konského kopyta, sandalu, červeného korálu, perel, kuory jablka citrového, kafru nemnoho přiložiti. To všecko v tafatu v červeném zašiti a, vomoče šat v vodě volového jazyka, na cihlu horkú položiti a na to ten pytlíček položiti, aby se rozhřél, na srdce i na prsi, chceš-li, muožeš klásti, když by prsi v sobě žádné vady neměly, ani těžkého dýchaní bylo by.
Proti nezachování[bm]nezachování] nezachowanie od žaludku lékařstvie i pokrmu
Tratiti v té nemoci obyčejné bývá pro spojenie žaludka s srdcem. Vymietal-li by z sebe zlé vlhkosti, nezastavovati, a po takovém tracení[bn]tracení] tracenie byl-li by lehek a čerstev, dobré znamenie. Pakli by lékařstvie ani pokrmu, ani pitie zachovati nemohl, zname[E4v]číslo strany rukopisunie zlé jest, porušenie kořenné a silně v srdci usadilo se. Proti tomu tracení[bo]tracení] tracenie toto dělaj: vař v uoctě ruoži, nátržník, benedikt bielý, koriandr, mátu, kutny suché anebo syrové, máš-li, a vína k uoctu přiliti, položiti topenici velikú na mísu, tím horkým politi a skořicí posypati, na žaludek položiti i přivázati a za chvíli[bp]chvíli] chwieli nic nepřijímati ani píti[bq]píti] pieti, a co potom má přijímati, pomaličku ať přijímá a pitím příliš nezalévá se, neb tak zemdlí se žaludek a zase vyvrže. Byl-li by velmi mdlý a horkost s žížně trápila-li by jeho, vzieti malvazí anebo vína dobrého a té vody z ostružin přiliti a dávati po málu píti[br]píti] pieti. Také z srstek voda s vínem, ač máš-li je, dobrá jest.
Chudší, toho za posilněnie užívajte
Pro srdce vočerstvenie a všelikého jeho nakaženie rozehnánie toto píti[bs]píti] pieti: vařiti kavias, čakanku, rojovník, nátržník, volový jazyk, chlapinu menší, anjelský traňk, hadové kořenie, třevdavu, švestek hrst, tři jablka kyselá a vonná i zralá zřezati,