[28v]číslo strany rukopisutřeba[56]seříznuto s okrajem; nejisté čtení ho přebierati. Přilož k němu málo sádla, okořeň pepřem, hřebíčky a drobet šafránem.
Hovězie maso
Kto chce, muož též připraviti, v kusy je zsekaje a tak všecko učině, jakož se napřed o zajieci píše.
Zajiec opět jinak
Vezmi polévku hovězie neslanú a málo vína a bielého chleba pro hustost jíchy a některé jablka zkrájej a cibuli asi jednu. Vař tak s tiem zajiec. Potom, než namiesto uvře, přebeř jej a jíchu protá[29r]číslo strany rukopisuhni, okořeň pepřem, zázvorem, hřebíčky a šafránem[aw]šafránem] Sſaffra[57]seříznuto s okrajem, upretuj naň jablek.
Chceš li pak sprostně zachaře připraviti, takto učiň
Najprv jej čistě vymyj[ax]vymyj] wym[58]seříznuto s okrajem, potom nasol, a když solí najde, pec jej na rožni a sádlem polévaj, až […]text doplněný editorem[59]seříznuto s okrajem namiesto upečeš, zsekaj jej v kusy, usmaž […]text doplněný editorem[60]seříznuto s okrajem velmi dobře v sádle […]text doplněný editorem[61]seříznuto s okrajem, potom daj jej mezi tu cibuli[ay]cibuli] cz…li[62]seříznuto s okrajem, okořeň šafránem a pepřem.
Beranec po polsku
Najprv uvař beranec namiesto dobře, vezmi cibuli, usekaj drobně a v sádle ji usmaž, vezmiž vína nebo octa, jak kto rád jie, daj tu cibuli smaženú do něho a beranec také, okořeň pepřem, zázvorem, květem a šafránem, zvař dobře znenáhla a potom daj na mísu.
Beranec v jíše černé
Upec beranec namiesto, potom jej v kusy zsekaj, usuš některú topénku z bielého [30r]číslo strany rukopisuchleba, rozvař je v víně, přičiň k tomu švestek vařených[az]vařených] w…rzenych[63]seříznuto s okrajem, potom tu jíchu protáhni[ba]protáhni] p…tahni[64]seříznuto s okrajem a daj ji do kotlíka nebo do hrnce, vklaď do nie beranec, okořeň pepřem a hřebíčky, a ty ať jest dost číti, přislaď málo cukrem nebo medem, upretuj […]text doplněný editorem[65]seříznuto s okrajem jablek, pakli by chtěl ozdobnějie[bb]ozdobnějie] ozd…bniegie[66]seříznuto s okrajem, daj řezaných mandluo[bc]mandluo] ma…dluo[67]seříznuto s okrajem a řečského vína.
Kuroptví jíchu takto stroj
Vezmi kus masa hovězieho libivého, zsekaj je velmi drobně, potom je daj do moždieře, přičině málo čistých neprožluklých slanin a topénku z bielého chleba, brunátně usušenú, ztluc dobře a rozpusť neslanú hovězie polévkú, přičině málo té jíchy, v[68]připsáno touž ruku nad řádkem kteréž kuroptvy vřely, neb prvé uvařiti musíš, a jíchu skrze sítko protáhni, daj do nie kuroptvy a zaostř ji málo vínem, okořeň