[75v]číslo strany rukopisupusť mu pod hleznem vnitř na pravé noze, toť spomuož všem neduhóm, což jatrám škodí, i slezenám, i ledvím. A maž jej bobkovým olejem.
Pakliť má nežit
Ten takto poznáš, ačť má otok pod pravú stranú a že má velikú horkost. Tehdy učiň jemu flastr. Vezmi pšeničné múky libru, směsiš s fiolovým olejem a s máslem, položiž mu na otok, toť velmi měkčí.
Flastr k tomu výborný
Vezmi jalovce puol libry, ztluka jej, vařiž u víně, položiž na otok, toť spomóž ke všem neduhóm jatrným i otokóm.
Pakli se jest nežit proděl
To tak poznáš, že ten talov od něho usty jde, tehdy učiň jemu tento traňk: Vezmi pelynek, jelení jazyk, toho kořenie list, štěrbák, tykvu mladú aneb jejie jádra, vařiž to, dajž zjitra a večer, toť spomuož.
K témuž
Vař opich z tukem koprovým a pí to. Týž lék jest dobr i vodnotelákóm, víno s pelynkem vařené a teple pité, toť velmi spomáhá.
Proti otoku a bolesti plic
Vezmi siemě žahavky, stred a pepř a zvař to u víně a to pí na čtítrobu.
K témuž
Také vezmi čisté múky ječné a mandly odřené a ztluc to spolu a vlož to v mléko kozie a zvaře to daj píti nemocnému.
Jinak
Také osladič, lékořice, a pepře málo přičiň k tomu, velmi spomáhá.
K témuž
Vezmi sléz chlupatý, opich, kopřivu hluchú, stred a múku ječnú a učiň z toho flastr a polož na miesto bolestné, toť břichu i boku spomáhá.
Kohož velmi kuolé nebo plíce komu hnijí, toto čiň
Ten vezmi od červeného šarlatu ostřižky, aneb barvu, aneb šarlat, a vař to s pelynkem a se rmenem u víně a octě, tolikéž vezma octa jako vína, a přilí k tomu málo ruožený vody, to spolu dobře zevře, a vklaď to v pytlík a polož na bok