je[35]číslo strany rukopisudnou aneb dvakrát, pokudž by rozuměl. Potom, kdyby mu maso červene rostlo, opět přilož s kamencem bílým.
Oddáveného koně od sedla
Vezmi smoly v střípek a rozpusť ji horce, vlož do ni loje beránkového, to dobře zmíchej a udělej z toho flastr, tak polože na ránu pod sedlo, můžeš na něm hned jeti. Jináč, vezmi nehašené vápno a has je s stredem, učiní se z toho prach, i zasejpejž tim prachem, uschneť[cc]uschneť] vſneť a zhojí se brzo.
Hřbet oddávený zhojiti
Mej mu často s studenou vodou, pakli chceš, močem člověčím, lepé jest, potom maž starým sádlem dobře a braň mu, ať sobě nehryze. Jináč, spal podešev od starého střevice, zasýp[cd]zasýp] kaſýp mu tím prachem, a zaschneť[ce]zaschneť] zahneť, potom sádlem maž okolo[cf]okolo] oko o strupův, pakli chceš, zasejpej mu moukou, ať se zhojí.
Aneb vezmi tlusté předivo, stluč s sádlem a namaž mu sádmo, předivo táhne hnůj a sádlo obměkčuje a hojí. Jináč, vezmi jedlové šišky, vař je dobře, potom mej ho tou vodou. Ji[36]číslo strany rukopisunák, vezmi staré podešvy od střeviců, k tomu svinskou kost s čelisti, spal to všecko na prach, potom vezmi krunšpát tlučený, směs to všecko spolu, posýp mu na sádmo každy den dvakrát, druhého dne potom vymej louhem neb močem. Máš-li pak potřebu brzo odejiti, udělej těsto z bílé mouky s bílkem vaječným, přilož mu na sádmo.
Kopyta když koni schnou
Vezmi soli, posýp mu po kopytu a na to vlej teplé strdí, vlej v kopyto střed[cg]střed] Střeb[32]ve významu „strdí, med“, vezmi pak horký popel a nasyp mu na tu střed[33]ve významu „strdí, med“ svrchu na kopytě, pomaž mu opět a posyp, a to čiň na starých podkovách, kolikrát se zdá za podobné, a když uzříš, že kopyto bude odmlazovati aneb dobře růsti, tehdy odejmi ty staré podkovy a kaž mu nové přibiti, nic více než čtyrmi hřebíky, ta podkova ať jest šíroká, aby se po ni mohlo kopyto dobře rozjíti. Když tak učiníš a novou podkovou přirazíš, tehdý potom vezmi kravské lejno, zmíchej je s lojem v střevici a potom vstav mu nohu v střevic na ta lejna, nicmeně ani hloubě, než ho může