V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

174. Špekový dort.

Usekej jádrným špekem strouhanou žemličku, vraž do toho šest vajec, přidej cukru, růžové vody, skoříci, zmíchej to v hromadu, tim ten dort naděj, pozorůj však, aby to těsto nětco hustěj zadělal, nežli k jinším dortům dělati obyčej máš, a udělaje navrch cirát, peč jak obyčej.

175. Z hrušek neb jablek dort.

Oloupaje hrušky neb jablka, rozkrájíc na kusy, obvalíc v mouce, usmaž v másle na polovice a rozdělej těsto jak obyčej, vlož vespod do dortové pánve kousek nového másla, aby to nepřipadlo, vlož to těsto do ní, vezmi usmaženou strouhanou žemličku, udělej z ní hrstku, přidaje rozinek, druhou hrstku udělej z těch smažených hrušek neb jablek, posyp cukrem a skořící, a udělaje navrch cirát, peč.

176. Marcipán dělati.

Vezmouc hrst rejže, nech ji v smetaně vříti, až zhustne, a když dost vařená bude, tehdy ji co nejdrobněji rozetří, přilej růžové vody, sice by zvolejovatěla, a když již to dobře rozetřené bude, přilej k tomu medu, cukru a nového másla a tři zase, i bude z toho těsto, pak upeč jak obyčej.

177. Švestky čerstvé až do nových zachovati.

Chceš-li švestky dlouho čerstvé zachovati, tedy oškubajíc pěkných, nehrubě však přezrálých švestek i s štopkami, a rozpustíce na pánvice vosk, jednu každou skrze něj protáhni a na nitku přivážíc, nech viseti, dokud chceš, když pak je někdy potřebovati chtíti budeš, tehdy vlož je do vřelé vody a tak ten vosk z nich se rozplyne a tu pěkné švestky uhlídáš.

178. Elexir Proprietatiscizojazyčný text jak se dělati má.

Myrhy 4 loty, Aloes Suecotrin půl druhého quintle, šafránu 2 loty vezmouc, nepříliš drobně v moždýři utluč, a nalejíc na to toho nejprudšího pálenýho, někteří berou Spiritum Vini,cizojazyčný text tři žejdlíky, zavaž dobře sklenici mázdrou, nech dva dni tak státi, častěji za den tim skloktajíc, potom přilej do toho Spiritum Sulphuris,cizojazyčný text zakopej, zase zavaž dobře sklenici, zakopej ji hodně hluboko do konskýho hnoje, nech ji tam čtyry dni státi, a když již to tam čtyry dni stálo, vyndej to ven a do jinší sklenice zceď a schovej, když pak to užívati chceš, tehdy vezmi 10 neb 15 kapek v víně, dělá dobrý zažívající žaludek.

Konec knížky.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 10 měsíci a 26 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).