[lapidář z františkánského lékařství]

Národní knihovna České republiky (Praha, Česko), sign. XI C 2, 292r−295r. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

Edice vznikla v rámci řešení projektu GA ČR č. P406/10/1140 Výzkum historické češtiny (na základě nových materiálových bází).

<<<10<292v293r293v294r294v295r>>10>>
Skrýt ediční aparát

[294v]číslo strany rukopisuvšeliký bielý jako kost, ten sě nedá smrděti ani zkaziti nižádné věci, jenž v ni vložie etc.cizojazyčný text

Nadar jest bez mála jako i borax. Ten jest dvojie barvy, jeden[q]jeden] geſden jest, jako by[10]„by“ nadepsáno nad řádkem u mléko vlil krve, i přemohlo mléko, druhý jest ovšem črn, a některý má žábu vypsanú na sobě. To kamenie vynímají z bufie hlavy. To kamenie zkušují takto: polože před bufu, a jest li pravý, podejmúc[r]podejmúc] podeymuy jej, i dotkne sě jeho usty. Ten při jedu mění svú barvu, že jestli črn, bude rozličné barvy[11]zjevně chybný (zkomolený) zápis. A drží li jej v ruce, ožže ten kámen při jedu[12]zjevně chybný (zkomolený) zápis. A drží li jej pod jazykem, což u koho požádá, toho neotpovie etc.cizojazyčný text

Onyx jest barvy črné a má pruhy bielé. To jest kámen zlobivý, nebo svého pěstúna činí strašliva a smutna. Sny dává hrozné. Nalezují jej rozličné barvy v žilkách. Ale veždy jest člověčiemu[s]člověčiemu] w czlowieczyem nehtu podoben.

[Onychin]text doplněný editorem

Týž jest jako[t]jako] Ohny genz g i onyx. Pravie, že ten kámen činí sě z miezky dřěva, ješto slove genscizojazyčný text onyka. A protož vonie. Když jej na uhlé vrhú, ten kámen, okolo oka chodě, čistí jie[13]zjevně chybný (zkomolený) zápis.

Optalim[14]lapidář kodexu Vodňanského z rkp. Knihovny Národního muzea, sign. II F 2 uvádí „obralim“ jest kámen horný, temný a má pruhy bielé. Dobr jest proti všem nemocem, což oko muož mieti, činí pěstúna nevidoma etc.

Ořič[15]lapidář kodexu Vodňanského z rkp. Knihovny Národního muzea, sign. II F 2 uvádí „oryč“ jest dvój, črvený a črný, a oba s jednéj strany hladka a světla a s druhé krúpnata a temna. A když jej paní u sebe nosí, nikdy nepočne. A jestli těžka, jakž jej přijme, ztratí dietě.

Pancer má barvu rozličnú, črnú, i črvenú, i zelenú. Ktož jej nosí a naň hlédá,

X
qjeden] geſden
rpodejmúc] podeymuy
sčlověčiemu] w czlowieczyem
tjako] Ohny genz g
10„by“ nadepsáno nad řádkem
11zjevně chybný (zkomolený) zápis
12zjevně chybný (zkomolený) zápis
13zjevně chybný (zkomolený) zápis
14lapidář kodexu Vodňanského z rkp. Knihovny Národního muzea, sign. II F 2 uvádí „obralim“
15lapidář kodexu Vodňanského z rkp. Knihovny Národního muzea, sign. II F 2 uvádí „oryč“
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 6 měsíci a 7 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).