[lapidář z františkánského lékařství]

Národní knihovna České republiky (Praha, Česko), sign. XI C 2, 292r−295r. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

Edice vznikla v rámci řešení projektu GA ČR č. P406/10/1140 Výzkum historické češtiny (na základě nových materiálových bází).

<<<10<292r292v293r293v294r294v295r>>10>>
Skrýt ediční aparát

[294r]číslo strany rukopisubezpečna před lidmi i před zvieřaty.

Magnes jest barvy jako železo zrzavé, ten jest v Čechách nalezen. Ten k sobě tiehne železo, ač mnoho jehel povisne, jedna u druhé. Jsúť také magnety, jedniem rohem tiehne, a druhým pryč. Jest také magnes, jenž netiehne železa, ale železo jej. A jest magnes, jenž tiehne[p]tiehne] tyehnes tělo člověčie. Ale ktož by magneta zmazal česenkem, nepotiehne nic. Opět magnes svú moc ztratí před adamantem tak, že malý adamant velikého magneta svieže. Pravie, položí li manžel svému druhu magneta pod hlavu, jest li mu věren, bude jej ze sna objímati. Pakli jest nevěren, ze sna hrozně spadne s ložě. Zlodějie, zetrúcě jej, nosie s sebú, vejdúce v dóm, i vespú v úhle, na čtyři úhly, inhed všichni hrozú z domu utekú lidé. A ktož vodné tele má, ten prach pí vezma, a bude nemoci prázden.

Margarita točíš perla, nalezují ji v škříňkách, ale ryba ostrá[7]zkomolený text, ta nechtieci, by lidé jměli, otvierá škříňky, aby sě pohrúzily. Tak, že pak u piesce ten kámen nalezují, dává lehké dýchanie a posiluje srdce a všeliké krviplavy stavuje.

Med jest dvuoj, črný a zelený. A obuoj jest jedné barvy[8]omylem místo „moci“, oči čistí velmi, vodu zhřěje, jakž brzo v ni vrhú jej. A myje li sě kto v té vodě, splzne všeckna kuože. A napie li sě kto jie, bude vraceti, až i umře.

Melchiot[9]lapidář kodexu Vodňanského z rkp. Knihovny Národního muzea, sign. II F 2 uvádí „melochit“ jest temné zelenosti, ten jest stráž dětinný i v mateřině břiše i v kolébce.

Nikamar, ten jest jako alabastr, jest kámen

X
ptiehne] tyehnes
7zkomolený text
8omylem místo „moci“
9lapidář kodexu Vodňanského z rkp. Knihovny Národního muzea, sign. II F 2 uvádí „melochit“
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 16 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).