pin[148v]číslo strany rukopisuvici a podstav pod to sklenici, a cožť z toho pytlíku vyteče, toť bude volej vinštieřový. A tenť má tyto moci: Nejprvé, ktož se jím maže po tváři[dr]tváři] twarzie, omoče v něm čistú plenku, a zvláště po lázně, toť zahoní všecknu škaredost a slitinu a jiné rozličné poškvrny s tváři, a ktož jen sobě púštie do vočí, toť mu shánie každú povlaku, a jest k těm věcem dokonale jistý a často pokušený.
Volej žlútkuov vaječných
Volej žlútkuov vaječných takto se dělá: Vezmi žlútky vaječné tvrdé a změl je drobně nebo zsekej, pak pražiž to na pán[149r]číslo strany rukopisuvici tak dlúho, ažť se na volej obrátie, a vždy miešej, pak slíž to doluov a schovej v sklenici, a toť bude volej vaječný. A tenť má tyto moci: Nejprvé, ktož jím maže často jaké provaly vyhnilé a zkynulé nebo zprýštěné, toť ten volej všeckno hojí a suší. Takéť léčí vlka a rozličné […]text doplněný editorem[27]vynechané slovo, kteréž se padají, a odhoní mocně každý votok a suší náramně všeckny flusy a slzenie a hojíť každé spálenie beze všie bolesti a nade všeckno lékařstvie palici uzdravuje a namiesto hojí. [149v]číslo strany rukopisuA nenieť nad to lékařstvie lepšieho a jistějšieho mezi všemi léky jinými.
Tuto se pokládá jedno naučenie mistra Albíka, kterak máš staviti lidem tracenie, jakž kolivěk přišlé, učiň takto: Vezmi hřebíčky a zvař je v čisté vodě, pak píž ten nápoj teplý, neboť to stavuje každé tracenie a všelikú žháhu hořkú a činíť dobré požívanie v žaludku. Nebo učiň takto: Vezmi ruoži a zvař ji dobře u vinném octě, pak polož sobě to na prsi proti srdci horké, což nejhorčejšie [150r]číslo strany rukopisuzdržeti muožeš, pak, vezma několik hřebíčkuov, i rozpařiž je na vohni na novém střepě a sněz je horké, a jestliže by ruože mieti nemohl, a přivěž sobě topenici chleba horkú, omoče v octě, a toť stavuje každé tracenie i všeliký snědek zahoní.
Tracenie staviti
Ktož má veliké tracenie, učiň takto: Vezmi jablko farlejové nebo dvě, a rozkroj napoly, pak udělej v něm špunt, pak vložiž v ně tyto věci, zřeže je drobně. Nejprvé všedobr, citvár, dlúhý pepř, zázvor, anjeličku a bielé kadidlo, pak, zahladě to jablko zase dobře, i obiniž