bolesti číti budeš, neboť ta věc ten smrad otejme a každú ránu smrdatú vyčistí.
Mast převelmi dobrá a dokonalá k každým ranám, kterážto každú ránu rychle masem naplňuje a narošťuje a namiesto zavierá, takto se dělati má: Vezmi oleje dřevěného 4 loty a medu jarého 3 loty a gumi arabicumcizojazyčný text a bielého kadidla, každého puol lotu, i směs to spolu a zvař na tichém vohni a miešej to ustavičně, ať nepřihoří, a pom ji schovej. A tať se mast náramně hodí ke všem ranám, neboť každú ránu brzo masem narostí a naplní.
Mast, kterážto vole a hlízy tvrdé prodievá
Mast skušená, kterážto vole a jiné rozličné hlízy prodievá a vytahuje všelikú nečistotu z kruntu ven, takto se dělá: Vezmi med čistý a jelení loj, dřevěný volej a bobkový volej, i spustiž to spolu na tichém vohni a schovej pak, udělaje cerát i namažiž té masti naň, cožť ta bolest zastane, a přikládej sobě ráno a večer, a prodějeť se pod tiem každá bolest jistě. Nebo učiň takto: Ktož má vole, vezmi kopřivné kořenie a vař je dobře u vinném octě, pak, ztluka to dobře, i přikládejž sobě na to vole. A toť je učiní brzo zralé a odevřené, pak vydaviž vodu z ředkve, a přičiň k ní benáckého mýdla a soli a vinného octa, i směsiž to spolu dobře a nechej toho státi přes noc. Pak mažiž sobě tiem tu bolest často a spadneť jistě a zahyne.
Mast ruožená takto se dělá: Vezmi sádlo nové vepřové a čistú čerstvú ruoži červenú polní, i ztluciž ji dobře u moždieři i s tiem sádlem a nechej toho spolu státi na slunci za sedm dní. Pak povařiž toho málo a zcedě schovej, a tať mast náramně studí každú horkost a zapálenie a odhoní každý horký votok a uchlazuje.
Mast fiolná týmž se obyčejem dělati má jako ruožená, a tať se hodí proti všeckněm bolestem všeho těla, a zvláště když komu prsi otekú pro vředy a nežity, jakoť bývají vokolo slezeny, ten se tú mastí maž a zhojíš se toho.
Masti rozličné
Mast z makového květu, tať se týmž obyčejem dělá jakožto ruožená nebo fiolná, a hodíť se mazati proti všem horkým a těžkým bolestem, neboť všeckno tiší a studí a veliké bolesti odhánie.
Mast zeměžlučová takto se dělá: Vezmi zeměžluč za zelena a ztluc ji dobře. Pak vařiž to v novém sádle vepřovém na tichém vohni a přičiň k tomu klétu. Pak, procedě to do vrhle, i třiž to dobře a potom schovej, a tať mast všeckny