Černý, Jan: Spis o nemocech morních, kterak se mají lidé chovati před tím i po tom času

Litomyšl: Olivetský z Olivetu, Pavel, 1506. Knihovna Národního muzea (Praha, Česko), sign. 28 G 54, A1r–H2r. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

Edice vznikla v rámci řešení projektu GA ČR č. P406/10/1140 Výzkum historické češtiny (na základě nových materiálových bází).

strojená dobrá sou. Též také odpečená do vostrého kořenie příhodná sou, a lépe jest zakyseliti je černými višněmi nebo švestek vařených rozetříti a vína přiliti. Ryby, zvláště vod bahnitých, jezerních, rybničních, stojatých vod, kapruov, línuov, mníkuov, úhořuov, rakuov nepožívati. Vod čerstvých tekutých jako mřeně, střevle, pstruhy, lipeny, jelce, vokúny, štiky, parmy, a zvláště v uoctě připravené, příhodné sou. Někteří štiky s limouny strojí a dobře pečené a v ostré jíše povařené zažitedlné sou. Nové také ryby prosoliti, aby v soli dlouho neležely, chválí se. V uocasu všecky ryby chutnější i lepší býti dovodie se. Tunných, udlých, suchých kapruov tiských pilně střež se. Huspenin s kořením, zázvorem, skořicí, hřebíčky užívati bezškodné jest. Mléka rybieho, střev, jiker škodlivé jest jiesti. Vořechy vlaské po rybách jsou jako dryák, ano s fíky ráno a s rútú užívati brání jedovatému povětří k srdci přistúpiti. Mléka, smetany, smetanic, sýruov mladých rozlezlých, kompoštuov nejiesti ani jimi krmě jiné zalévati. Tukuov a mastných přieliš věcí nepožívati, voleje nech, másla pro zvyklost skrovně. Vajce nová měkkého žlútku příhodná, tvrdá zlá, nezažitá, lítá, nepohodlná. Kroupy ječné, pšeničné, ovesné, kaše rosové, rejžové, pohanské zažitedlné, sejr prostředně, po jiných krměch pro lékařstvie viece nežli pro potřebu jie se. Ovoce přirozenie vodnatého k zdraví nepříhodné jest, krev vodnatú, k nakažení snadnú, rodí. Jahody trávnice nebo smečky, višně černé, třešně bielé, vostružiny, nedvědice, švestky, hlušice před jídlem skrovně jiesti, zvláště těm, jimžto pěnokrevnost panuje, dobré jest. Višeň bielých, jablek, břeskvě, melounóv, díně, morských jahod, meruněk, malin, sliv sladkých, voharkuov zanechati po jiedle, hruška totéž jakožto i sejr činí. Pečenú kdúli také jísti po jiedle a vína na to trunk učiniti, jiedlo doluov tiskne a žaludek zavírá. Pomorančí, jablka zrnatá,

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 12 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).