Zadušenina z ptákuo nebo čeho […]text doplněný editorem[157]seříznuto s okrajem jiného
Najprvé to, což chceš[dr]chceš] chce[158]seříznuto s okrajem do zadušeniny dělati, upec napoly[ds]napoly] poly[159]seříznuto s okrajem, potom vezmi vína […]text doplněný editorem[160]seříznuto s okrajem je s dobrým vinným octem, […]text doplněný editorem[161]seříznuto s okrajem topénky z bielého chleba a […]text doplněný editorem[162]seříznuto s okrajem zvař všecko spolu. A když[dt]když] kd[163]seříznuto s okrajem dobře rozevře, protiehni skrze[du]skrze] ſk[164]seříznuto s okrajem sítko, dajž do toho ptáky nebo[dv]nebo] ne[165]seříznuto s okrajem jiné, co budeš chtieti, […]text doplněný editorem[166]seříznuto s okrajem nechť povrú dobře, oslaď[dw]oslaď] oſla[167]seříznuto s okrajem medem, okořeň pepřem, zázvorem, skořicí, muškátovým[dx]muškátovým] muſſkato[168]seříznuto s okrajem květem a koštuj, jak bude slano i kořenno, dajž to [do]text doplněný editorem[169]seříznuto s okrajem čistého hrnce nebo do konve, přikryj a schovaj.
Pečeně telecie nebo beranec uherským obyčejem
Vezmi pečeni telecie, vymoč ji v vodě, potom nasol a vstrč na rožeň, ať se peče. Vezmiž čistého cukru asi s puol libry[170]psáno zkratkou nebo méně, daj jej do pánve, přiraž k němu několik vajec a přispi bielé múky, třiž spolu všecko velmi dobře, přilej k tomu malvazie, coť se bude zdáti, ale jiného žádného vína nedávaj, neb malvazie silnú vuoni má, přispi k tomu muškátového květu, když již namiesto utřeš, polévajž tiem tu pečeni, když se dobře vyhřeje, až se na ní kabát [42r]číslo strany rukopisuudělá, a upec ji namiesto dobře. Potom pod ni jíchu[dy]jíchu] gich[171]seříznuto s okrajem takto udělaj: Vezmi filo…[172]torzovité slovo kořenie, nastruž ho na struhadlku[dz]struhadlku] ſtruh…ku[173]seříznuto s okrajem a čisté zelené máty zetři a rozpusť uherským dobrým nebo[ea]nebo] bo[174]seříznuto s okrajem beremským vínem …[175]seříznuto s okrajem a usekajž mandly, což muožeš najdrobnějie[eb]najdrobnějie] drobniegie[176]seříznuto s okrajem, daj je do té jíchy[ec]jíchy] gi[177]seříznuto s okrajem, a řečské víno a škořici, když na mísu dáš pečeni, polej ji tú šalší, dobráť […]text doplněný editorem[178]seříznuto s okrajem, ale kto málo peněz má, tomu[ed]tomu] tom[179]seříznuto s okrajem jest nezdravá, neb by měl[ee]měl] mie[180]seříznuto s okrajem po ní žáhu.
Slepici okládanú takto dělaj
Obeř čistě slepici pařenú od kostí, ale všech v hromadě nechaj kostí a zsekaj to maso velmi drobně, přičiň k tomu vajec na tvrdo vařených nemnoho a malý kus slanin a petružele, kořenie k tomu – pepř, šafrán a zázvor, a přidaj k tomu vajce syrové, aby nebylo žídko, než dobře husto, a tiem potom oblepuj kosti a daj do kotla do čistého úkropa a uvař namiesto. Potom udělaj jíchu, jako na kúry slušie, a zvař velmi málo v té jíše, potom na mísu daj.