Chceš li mieti červenú šalši, vezmiž šípky ruožené a ztluc v moždieři, rozpustě octem dobrým a naklada zázvoru a skořice, budeš mieti dobrú šalši. Ale proceď to skrze sítko nebo plátno, jádra vybeř, jediné kožky ztluc.
Počíná se spis o krmiech, kterak mají dělány býti, a najprvé o zadušenině
Najprvé odpéci a osoliti a jíchu z řeckého vína učiniti a z bielého chleba, usušiti čistě černě, pak ji tlúci s řeckým vínem neb třieti, v pánvi rozpustiti s vínem a procediti, skrze hartuch protáhna, přistaviti k ohni a vložiti ty ptáky tam, aby vřeli, i dajž kořenie – pepř, zázvor, skořice, květu nemnoho. Dajž do nich cukru nebo medu, aby sladko bylo, a zdá liť se, maličko přisol. A potom povaře, coť by se zdálo, do nového hrnce vlož, aby čistě vystydlo.
Zadušenina z vymena
Vezmi vymena, přistav je, ať vrú. A když uvrú, namiesto přebeř je a [1v]číslo strany rukopisuzsekaj čistě koséří, dajž kořenie všecka. Potom zsadiž je s žlútky čistými, pak nařeže mandlov a řeckého vína zpera, dajž do toho, a zdá liť se, přisol. Peciž v másle neb v sádle. Potom udělati na ně jíchu z řeckého vína v moždieři a přidaj topénku z bielého chleba, pak rozpusť dobrým vínem aneb vlaským, protiehniž skrze hartuch. Potom tam daj čistého medu nebo cukru, pak ta vymena zřezaná vlož tam, ať vrú, a zdá liť se, přisoliti. A když všecka kořenie dáš, krom šafránu, schovajž.
Zadušenina z rakuov
Najprv přistav je, ať zevrú, přisol je[a]je] gim, pak oceď je a oblup jim klepeta aneb samy kožky, sekaj to kosieřem, nařežiž k tomu mandlov, řeckého vína a zpec, směsiž to spolu, dajž pak kořenie všecka, dajž k tomu žlútkov surových, aby se mohlo držeti, a vespiž mandly a řecké víno, prosekajž to spolu, jest li v sobotu, pec v másle. Pakli jiného dne, tehdy