Hlavu srnie takto připrav
Najprvé ji dobře obvař a obeř s nie chlupy doluo[da]doluo] dolu[133]seříznuto s okrajem, vymyj čistě v studené vodě. Potom ji přistav a vař dobře[db]dobře] brzee[134]seříznuto s okrajem tak dlúho, až se kosti …jímati[135]torzovité slovo budú a maso od kostí[dc]kostí] ko[136]seříznuto s okrajem odevstane, vybeř kosti […]text doplněný editorem[137]seříznuto s okrajem, maso čistě usekaj drobně, usuš z bielého chleba dvě topénky brunátně, a to když jest jedna hlava. Daj je [k]text doplněný editorem[138]seříznuto s okrajem tomu masu, sekajž dobře, dajž potom strdi čisté k tomu[dd]tomu] to[139]seříznuto s okrajem a vždy předse[140]nejisté čtení sekaj všecko[de]všecko] wſſe[141]seříznuto s okrajem spolu, okořeň pepřem a toho[df]toho] t[142]seříznuto s okrajem dosti daj, zázvorem a [39v]číslo strany rukopisuhřebíčky, a ty také ať jest dobře číti, dajž to do horkého másla nebo sádla na pánev a zakrop vínem, daj do toho řečského vína, vysmaž dobře, až černo bude jako lektvař. A chceš li, vezma uši od té hlavy, ožluť je, a když na mísu dáš, vstav ty uši do prostředka.
Kačice[dg]Kačice] acżicze[143]seříznuto s okrajem v žluté jíše takto připrav
Najprv je namiesto uvař a jíchu na ně takto udělaj. Usekaj jim křídla, odpec je na rožníku na roště, usuš z [40r]číslo strany rukopisubielého chleba topénku, daj to obé do moždieře a utluc dobře[dh]dobře] brze[144]seříznuto s okrajem jako kaši. Vezmiž polévku[di]polévku] pole[145]seříznuto s okrajem s hovězieho masa neslanú[dj]neslanú] neſlan[146]seříznuto s okrajem a, měl li by, i s slepic, rozp…[147]torzovité slovo a protáhni skrze hartoch nebo[dk]nebo] ne[148]seříznuto s okrajem sítko, vklaď do té jíchy kačice[dl]kačice] ka[149]seříznuto s okrajem nebo tetřevy a přimasť je maličko sádlem, okořeň pepřem[dm]pepřem] p…przem[150]seříznuto s okrajem, zázvorem, květem a šafránem, zvař dobře[dn]dobře] dobr[151]seříznuto s okrajem a potom daj na mísu.
A bude liť se zdáti, nasuš [z]text doplněný editorem[152]seříznuto s okrajem bielého chleba topének, tence[do]tence] tenc[153]seříznuto s okrajem zřež je, řepku[154]nejisté čtení tence[dp]tence] tenczke[155]nejisté čtení, a když[dq]když] kd[156]seříznuto s okrajem kačice na mísu dáš, pospi s těmi krájenými topénkami i zázvorem.
Řeřábky nebo drofy v žluté jíše
Vezmi slepice puol nebo čtvrt, jakž potřebie bude, upec ji namiesto. A řeřábky také namiesto uvař, daj tu pečenú slepici do moždieře a ztluc ji dobře, přidada topénku z bielého chleba, a když utlučeš dobře, rozpusť tú jíchú, v kteréž vřeli řeřábci, a pomni přidati do moždieře petruželného kořenie, aby se tlúklo s tú slepicí, protáhni potom jíchu skrze sítko nebo hartoch a vklaď řeřábky do nie, okořeň, jak chceš, zvař dobře a daj potom na mísu.