[E8v]číslo strany rukopisují odtud dále na jiné místo převésti, aby ztloukl kořen liliový a česnek, z toho vydavě šťavu, dal mu jí vypíti, a vostatek přivazal, kde ji chceš převésti, považíc až k tomu místu.
Pakli jest pryskejř, tehdy ztluc kavias mezi dvěma kameny a přilož na něj a na jiné místo přilož vratiče etc.cizojazyčný text A tak převeda, přikladej flastr aneb jiné věci nyní oznamené.
O pryskejři
Na pryskejř taký muožeš kořen vomankovy na groše zřezaný a dryákem pomazaný přikládati aneb z ředkve grošuov nakrajeti, a ty, omočic v žloutku vaječném s solí smíšeným, přivazovati, často ponovujic. Také k tomu vyborné jest, aby vzal fíky, aloes a suol, to ztloukl, a vína trochu přilejic, mast z toho učinil, tou aby na chřenovy list potíral[s]potíral] potijwal a často přikládal. Po prvním přiložení počne pryskejř černati a potom vždy více a více bude ho přibejvati, až se i rozpukne.
Na vřed muožeš cibuli s dryá[F1r]číslo strany rukopisukem upečenou přivazovati, ztluka ji čistě, a trochu octa[t]octa] octe přimísiti.
Také chceš-li zvěděti, jestli pryskejř hojitedlný, aneb smrtedlný, takto udělej: Učiň flastr z dryáku a ten na pryskejř přilož, a jestliže jeho vlhkost dokonce vyprahne, zlé znamení. Pakli jaká vlhkost v dryáku pozuostane a nemocný, jsa při síle, bude pojídati, dobré jest. Itemcizojazyčný text vezmi galbanumcizojazyčný text a na šátek roztažené přilož, jestli tuze přilne a nedá se snadně odtrhnouti, jest zhojitedlný; pakli toho nic není, zlé znamení.
Druhá rada
Třetího neb čtvrtého dne, když by jed ven vytáhl, jakž oznámeno jest, máš potom hlizu změkčiti touto mastí: Vezmi sléz[u]sléz] Séz, řecké seno, kavias, konské kopyto, lněné símě a fíky, to zvař v dřevěnném oleji, potom dobře vytlač, a přičině k tomu vosku, pryskyřice a mouky, co by dosti bylo, z toho udělej mast a často přikládej.
[F1v]číslo strany rukopisuAneb vezmi kořen slézu vysokého a od bílého lilium, fíky, kavias, ztluc to spolu dobře, a přidada k ním trochu medu a sádla vepřového, udělej mast etc.cizojazyčný text Aneb, vezma lněného voleje a vosku, rozpust to spolu, přidej k tomu žloutek vaječný, prachu z kořene slézu vysokého a mouky, z toho udělej mast. A tak ji změkčíš.
Třetí rada
Když by hlízu změkčil, tak, že by hnůj v ní býti čil, dej ji hned pušťadlem odevříti a hnůj s tim talovem[v]talovem] talowém čistě ven vytlačiti. Ač někteří jináče radí, totiž, aby hned čtvrtého dne, jak by jed vytáhl, by pak hlíza měkká nebyla, ji odevříti dal, ale jáť žádnému nechci k tomu raditi.
Čtvrtá rada
Hlízu jak by odevřel a z ní hnůj vytlačil, musíš ji vnitř vyčistiti, buďto olejem balsamovým, jakž jej Theophrastus vypisuje, aneb šťavu o[F2r]číslo strany rukopisupichovou,