[84r]číslo strany rukopisujím sobě tu bolest, což nejlépe budeš moci. A naklada toho na rúchu, i obvěž sobě tiem tu bolest, a na to dlahami, a zhojíš se bez bolesti.
Votok
Tuto se pokládá naučenie mistra Křišťana, kterak máš odehnati každý horký otok a jiné všeliké opuchliny a horkosti, a to takto: Vezmi miezku z psieho vína a z netřesku i rozdělejž tiem pšeničné otruby jako kaši, pak namažiž toho na flastr a obvěž tiem otok, a mineť každý i všeliká horkost. A pakliť bude otok studený, tehdy udělej ten flastr s miezkú polyňkovú tejmž obyčejem jako [84v]číslo strany rukopisuprvní, a tak odženeš každý otok horký. Nebo učiň takto: Vezmi řebříček a ztluc jen s čistým máslem a zvař to spolu, a potom zcedě schovej, pak maž se tiem. A toť zažene mocně každý otok horký.
Ktož má votok tvrdý nebo žlázy nebo dejmy, takto je změkčiti máš: Vezmi jitrocel a ztluc jen starým sádlem vymočeným a klaď sobě na to často a změkneť pod tiem všeckno. A pakli má kto nohy tlusté a oteklé, ten učiň takto: Vezmi kuoru březovú a ztluc ji dobře na prach a rozpusť to lítým octem jako kaši, pak, namaže toho na plenu, [85r]číslo strany rukopisui obvěžiž sobě tiem tu bolest, a budeť zase noha tenká a beze všeho otoku, a toť jest skušené.
Votok
Ktož má veliký otok v rukú nebo v nohách, takto jen odehnati máš: Vezmi polej a ozimý semenec a ztluc to spolu. Pak nabeř vody na prúdě, a to doluov po vodě, i vařiž to spolu velmi dobře a potom se tiem maž, a to vše doluov, pokudť otok stojí, neboť to každý otok doluov zžene. Pak udělejž takto, vezmi polej a ozimý semenec, i zetřiž to dobře a rozpusť teplým vínem a pí ten jíšel ráno a večer a zbudeš tiem každého otoku vnitřnieho i zevnitřnieho. Nebo učiň takto: Vezmi úpor a vař jen [85v]číslo strany rukopisuu pivě a požívej toho nápoje, a nepojdeť otok k srdci. Pak, navaře toho úporu u vodě nebo z něho miezky natlače, i mažiž se tiem, a to vše doluov, a naklaď sobě listu olšového do střevíc a choď na tom, a toť vnitřní i zevnitřní otok odžene.
Ktož má votok jakýž kolivěk, ten učiň takto: Vezmi staré slaniny a zškvař jie a vlí na vodu, pak, zbera ten tuk, i vlož na pánev a potom ztluc dobře jitrocel, řebříček[bn]řebříček] rzebrzyczel a polej a smaž to spolu velmi dobře, a scedě schovej, pak maž se tiem, kdežť votok stojí, a splaskneť každý. Nebo učiň, zvláště, kdyžť votok v nohách